Naslovna » Izlasci » Festivali » 42. FEST: Autori filma Filomena dolaze u Beograd
Filomena
Filomena

42. FEST: Autori filma Filomena dolaze u Beograd

Autorska ekipa filma Filomena, koju čine reditelj Stiven Frirs (Stephen Frears), koscenarista i glavni glumac Stiv Kugan (Steve Coogan) i scenarista Džef Poup (Jeff Pope), biće gosti 42. FEST-a.

Film urađen po knjizi „Izgubljeno dete Filomene Li“ (The Lost Child of Philomena Lee), novinara Martina Siksmita (Martin Sixsmith) baziran je na istinitim događajima. Priča prati Filomenu Li koja 50 godina traga za sinom koga su sveštenici nasilno dali na usvajanje, i koja uz pomoć novinara Siksmita, konačno dolazi do istine. Filomenu glumi Džudi Denč (Judi Dench), a Siksmita Stiv Kugan (Steve Coogan).

Filomena se trenutno prikazuje po festivalima, sa čak devet nagrada na festivalu u Veneciji, po tri nominacije za Zlatni Globus i BAFTA (osvojena BAFTA za najbolji adaptirani scenario) i iščekuje rezultate Oskara u četiri kategorije – najbolji film, najbolji adaptirani scenario – Poup i Kugan, najbolja glavna glumica – Džudi Denč, najbolja muzika napisana za igrani film – Aleksandre Desplat.

Kugan i Filomena Li su se nedavno sastali sa papom Fransisom, a film je bio prikazan i u Vatikanu. Film je takođe imao veliki uticaj na to da se pokrene istraga o sličnim slučajevima nelegalnog usvajanja u Irskoj.

»»» POGLEDAJTE PROGRAM 42. FEST-a!

»»» POGLEDAJTE SADRŽAJE SVIH FILMOVA!

Stiven Frirs je više od trideset godina aktivan kao filmski i TV reditelj. Njegov prvi veći uspeh bio je film My Beautiful Laundrette, koji je nominovan za Oskara i dve BAFTA nagrade. U Holivudu je debitovao filmom Opasne veze (Dangerous Liaisons), a kasnije je snimio niz uspešnih filmova poput The Hi-Lo Country, High Fidelity, Mrs Henderson Presents, i Queen sa Helen Miren (Helen Mirren) o smrti princeze Dajane, koji mu je doneo drugu nominaciju za Oskara i brojne druge pohvale.

Stiv Kugan je britanski komičar najpoznatiji po liku koji je stvorio – Alanu Partridžu, a koga je glumio u nekoliko radio programa, TV serija i jednom igranom filmu. Ostvario je i niz filmskih uloga u Engleskoj i Holivudu, poput filmova 24 Hour Party People, Coffee and Cigarettes, Arround the World in 80 Days, Marie Antoinette, Night at the Museum. Za svoj rad je do sad osvojio pet BAFTA nagrada i našao se na skoro svim listama najboljih britanskih komičara, a 2012. bio je drugi na listi „The 100 People in Comedy“.

Džef Poup je britanski producent i pisac. Počeo je karijeru kao novinar, a zatim je prešao na televiziju gde je do sada producirao i napisao više od 30 programa. Osvojio je BAFTA nagradu za TV dramu See no Evil: The Moors Murders, a sa Stivom Kuganom je napisao scenario za film Filomena za koji je već osvojio brojne nagrade.

Veliko interesovanje za film Filomena će biti još izraženije dolaskom prve ekipe filma na FEST. Karata za film još ima, a zainteresovanima predlažemo da ih nabave na vreme.

Film Filomena je na programu 42. FEST-a u subotu, 8. marta od 19.00 u Sava centru. (danubeogradu.rs)