Naslovna » Izlasci » Festivali » 42. FEST: Metro – prvi ruski film katastrofe
Metro
Metro

42. FEST: Metro – prvi ruski film katastrofe

Na 42. FEST-u biće prikazan i blokbaster Metro, poznat kao prvi veliki ruski film katastrofe koji je režirao Anton Megerdičev.

Sa budžetom od 13 miliona evra, Metro je fascinantno tehnološko dostignuće i triler do sada neviđen u ruskoj kinematografiji.

Film katastrofe razvio se u Holivudu i može se reći da je postao samostalni žanr, ako uzmemo u obzir veliki broj filmova sa sličnom tematikom koji se pojavljuju u bioskopima iz godine u godinu. Posebno inspirativan period bio je pred najavljenu majansku apokalipsu 21. 12. 2012, a čak je i Metro bio zakazan da premijerno bude prikazan upravo na ovaj datum.

»»» POGLEDAJTE PROGRAM 42. FEST-a!

Najveći utisak koji film ostavlja je u domenu vizuelnog; scenografija, režija i specijalni efekti su na neverovatnom nivou, a mnogi ističu da je sa daleko manjim budžetom od tipičnog holivudskog filma uspeo da postigne daleko više. Iako pozajmljuje klišee i zaplete iz sličnih ostvarenja (mnogi ga upoređuju sa Staloneovim filmom Daylight), Metro je ipak specifičan ruski film.

Scenario se ne bavi samo pukim rešavanjem katastrofalnog urušavanja tunela i sudbinom putnika, već se bavi i ličnim dramama preživelih. Takođe, veliki iskorak je i što u holivudskim filmovima svemoćni junak predvodi i spašava preživele, dok je junak Metroa, lekar Andrej, čovek od krvi i mesa, uplašen u situaciji u kojoj se našao i suočen sa ličnim demonima koje mora da pobedi.

Film je, takođe, kritika ekonomskog progresa u savremenoj Rusiji. Podzemni tuneli se bukvalno urušavaju pod teretom novih zgrada, a hitne službe ne mogu da dođu do mesta nesreće zbog gužve u saobraćaju. Stari radnik na održavanju jedini shvata moguću opasnost, ali niko od mlađih kolega ga ne sluša.

Doktor Andrej, koji bi mogao da bude bogat, ali je umesto toga izabrao rad u bolnici, u suprotnosti je sa Vladom, ljubavnikom njegove žene koji je predstavljen kao amoralni agent za nekretnine. Sukob stare i nove Rusije je očigledan, a pukotine na tunelu oslikavaju neminovne pukotine u društvu.

Film Metro je na programu u nedelju, 9. marta u 16.30, u Sava centru. (danubeogradu.rs)

»»» POGLEDAJTE SADRŽAJE SVIH FILMOVA!

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.