Naslovna » Izlasci » Festivali » 42. FEST: Predstavljamo film Leh Valensa: Čovek nade
Leh Valensa: Čovek nade
Leh Valensa: ÄŒovek nade

42. FEST: Predstavljamo film Leh Valensa: Čovek nade

Poljski film Leh Valensa: Čovek nade reditelja Andžeja Vajde (Andrzej Wajda) biće prikazan na 42. FEST-u u subotu, 8. marta od 16.30 u Velikoj dvorani Sava centra.

Jedan od najznačajnijih poljskih reditelja, Andžej Vajda, u svojoj osamdeset sedmoj godini režirao je film o jednom od najznačajnijih poljskih političara – Lehu Valensi. „Film je namenjen svima, ali bih voleo da ga pogleda mlađa publika, jer je Leh odličan primer praktičnog učešća u političkom životu“, rekao je Vajda o svom poduhvatu.

»»» POGLEDAJTE PROGRAM 42. FEST-a!

Iako je karijeru otpočeo kao skromni električar, Leh Valensa je ubrzo počeo da se bavi aktivizmom, da se bori za prava radnika. Jedan je od osnivača nezavisnog sindikata Solidarnost koji je imao veliki uticaj na slom komunizma u Poljskoj. Bio je predsednik Poljske od 1990. do 1995. a uticaj njegovih dela i dalje odjekuje Poljskom. Njegova borba nagrađena je Nobelovom nagradom za mir 1983.

Zanimljivo je da je Valensa igrao samog sebe u dvadesetak raznih filmova i programa, a sa Vajdom je sarađivao u filmu Čovek od železa (Człowiek z żelaza) o njegovom sindikatu Solidarnost, gde je takođe glumio sebe. Vajda je za ovaj film dobio Zlatnu palmu u Kanu.

Vajda je karijeru započeo vrlo uspešnom trilogijom – Pokolenje, Kanal, Pepeo i dijamant (Pokolenie, Kanal, Popiół i diament), a posle toga se istakao kao jedan od najznačajnijih poljskih reditelja. Četiri puta je bio nominovan za Oskara, a dobio ga je za životno delo 2000. godine.

Cilj filma Leh Valensa: Čovek nade nije da zabavi zapadni svet, nego da otkrije istorijsku istinu poljskoj publici. Scenarista, poznati poljski pisac Januš Glovački (Janusz Glowacki), izjavio je da njegov scenario nije apoteoza Valense, već ga pokazuje kao čoveka od krvi i mesa, vođu velike snage, ali takođe kao nekog ko ima svoje slabosti.

Film je osvojio nagradu „Premošćavanje granica“ na Palm Springs festivalu, nagradu Srebrni Hugo za glavnog glumca Roberta Vjekeviča (Robert Wieckiewicz), a glumica Maria Rosaria Omađio (Maria Rosaria Omaggio) je osvojila nagradu na festivalu u Veneciji. (danubeogradu.rs)

»»» POGLEDAJTE SADRŽAJE SVIH FILMOVA!