Naslovna » Izlasci » Pozorište » Atelje 212: Avgust u okrugu Osejdž – premijera 2. marta
Avgust u okrugu Osejdž
Avgust u okrugu Osejdž

Atelje 212: Avgust u okrugu Osejdž – premijera 2. marta

U režiji Ljiljane Todorović, 2. marta od 20.00, u Ateljeu 212 premijerno će biti izvedena predstava Avgust u okrugu Osejdž.

Tri sestre Veston, Barbara, Karen i Ajvi, vraćaju se kući da bi podržale i pomogle majci Vajolet u teškim trenucima. Situacija će se promeniti s lošeg na gore kad se ispostavi da se njihov otac udavio. Šira porodica dolazi na sahranu, ali vrućina u vazduhu i visoka temperatura (42 stepena!) dodatno će se zapaliti iznošenjem tajni i laži na videlo ispod krova porodične kuće.

„Meni ništa ne promiče. Sve ja vidim!“, vikne Vajolet u jednom trenutku. „Vrelo ništavilo“ izgara u klaustrofobičnoj Vajoletinoj kući, gde se trajno naselila „duhovna potištenost“, onako kao što se u svaku poru gnjilog porodičnog stabla Vestonovih zavukla trulež. Likovi s „tragičnim izrazima lica“ mogu pobeći iz te kuće, ali ne i od sebe samih.

Igraju: Dragan Nikolić (specijalna pojava), Dara Džokić, Anita Mančić, Branimir Brstina, Jelena Petrović, Jelena Đokić, Milica Mihajlović, Branka Šelić i drugi. Tekst Trejsija Letsa prevela je Milica Mihajlović. Scenograf: Magdalena Vlajić; kostimograf: Snežana Pešić Rajić; dramaturg: Ivana Dimić.

Ovogodišnji kandidat za Oskara na sceni Ateljea 212!

Sigurno jedna od najuzbudljivijih novih američkih drama, u kojoj se smenjuju žestoki smeh i tuga, Avgust u okrugu Osejdž savremenog američkog pisca Trejsija Letsa je drama o komplikovanim međuljudskim, ljubavnim i porodičnim odnosima koja se odvija jednog avgusta u malom okrugu u Americi.

Priča o mračnoj istoriji jedne porodice, o ženama jake volje koje je život odvojio, a porodična kriza ponovo vratila u kuću u kojoj su odrasle, kod problematične žene koja ih je podigla – donela je Letsu, pored mnogobrojnih nagrada, i onu najprestižniju – Pulicerovu nagradu za 2008. godinu, a kritičari ga već porede sa Judžin O’Nilom ili Edvardom Olbijem.

Komad je premijerno postavljen u Čikagu, 2007. godine, a odmah zatim i na Brodveju, gde je imao preko 650 izvođenja do kraja 2009. godine.

Ova drama sa komičnim elementima sa velikim uspehom igra se u američkim pozorištima, kao i po celom svetu. Po ovom komadu 2013. godine snimljen je istoimeni holivudski film sa Džulijom Roberts i Meril Strip u glavnim ulogama, koje su im već donele nominacije za ovogodišnje filmske nagrade Oskar.

Pretpremijera je na sceni „Mira Trailović“ 1. marta, premijera 2. marta, a prva repriza 3. marta. (danubeogradu.rs)