Naslovna » BG servis » Četiri nove podzemne garaže: Početak gradnje do kraja godine

Četiri nove podzemne garaže: Početak gradnje do kraja godine

Španska kompanija „Assignia Infraestructuras” najverovatnije će graditi četiri nove podzemne garaže u Beogradu, a početak radova očekuje se do kraja ove godine.

U proteklih devet godina nisu građene podzemne garaže a broj automobila u srpskoj prestonici je udvostručen.

U planu je da gradilišta budu ispod Studentskog trga, ispod Kosovske ulice, kod pijace „Đeram” i u Skerlićevoj ulici, kod Narodne biblioteke. Grad je već obezbedio završne idejne projekte, a za garažu ispod pijace Đeram i građevinsku dozvolu. Na taj način biće dobijeno dodatnih 1.700 parking mesta, oslobođeni trotoari, a i unapredila bi se „borba“ protiv bahatih vozača.

Ispod „Đeram pijace” na Zvezdari predviđena je izgradnja 352 parking mesta na 14.520 kvadratnih metara, sa dva podzemna nivoa: prvi za javnu garažu, a drugi za potrebe JKP „Gradske pijace”. Izgradnja druge garaže planirana je ispod zelene površine Narodne biblioteke, u Skerlićevoj ulici, a planiranih 350 mesta moći će da koriste ne samo posetioci ove ustanove već i Karađorđevog parka, zaposleni i pacijenti na Stomatološkom fakultetu i u bolničkom kompleksu.

Idejni projekat predviđa dve podzemne etaže ukupne površine 17.400 kvadratnih metara. Treća podzemna garaža sa 476 parking mesta na dve etaže i 14.300 kvadrata, planirana ispod Studenskog trga, rešila bi problem parkiranja u najužem centru grada. Podzemna garaža ispod Kosovske ulice imaće 247 parking mesta na 7.400 kvadrata.

U JKP „Parking servis” ističu da u gradu nedostaje tri do pet hiljada parking mesta, a u širem području više od deset hiljada. Uskoro počinje izgradnja dva nova parkinga, a od jula i izgradnja na Obilićevom vencu.

Problem nedostatka mesta u centru Beograda je delimično rešen uvođenjem zonskog sistema, kojim je ograničeno vreme zadržavanja u centru, a stanarima omogućeno da lakše pronađu mesto. Najsavremenije informacione tehnologije za praćenje i naplatu uličnog parkiranja SMS porukama nedavno su predstavljene i u magazinu „Mashable” uz komentar da je Beograd svojim sistemom prevazišao čak i Njujork. I pored toga, zbog povećanja broja automobila, kojih je sada 650.000, a opterećenje centra grada će biti sve veće, kao najefikasnije rešenje, kojim bi se saobraćaj učinio funkcionalnijim – nameće se izgradnja garaža. (danubeogradu.rs)