Naslovna » Izlasci » Izložbe » Istorijski muzej Srbije: Dunavski alasi
Ulov i merenje ribe - snimak pred I sv. rat
Ulov i merenje ribe - snimak pred I sv. rat

Istorijski muzej Srbije: Dunavski alasi

Od 4. februara (18.00) do 15. marta u Istorijskom muzeju Srbije (Trg Nikole Pašića 11) biće otvorena izložba Dunavski alasi.

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa razvojem ribarstva u Beogradu ali i na širem području Dunava kroz više od 200 predmeta, koji obuhvataju arhivsku građu, likovna dela (Đorđe Krstić, Bora Baruh i dr.), fotografije i alaski pribor (harpuni, udice, čuvarke za ribu, plovila, različite vrste mreža i druga oprema) korišćen tokom vekova od perioda Neolita do današnjih dana.

Prezentovani materijal predstavlja važan kulturno-istorijski izvor za rekonstrukciju razvoja ribarstva na ovom području, ali i svakodnevnog života na Dorćolu, starom delu Beograda od sredine 19. veka do sredine 20. veka.

Postavku Dunavski alasi čine dve celine. Prva celina opisuje svakodnevni alaski život na Dunavu kroz raznovrsnu opremu koju su ribari koristili, dok je drugi deo posvećen porodici Bogdanović, njihovom životu na Dorćolu, statusu u društvu i porodičnom negovanju alaske tradicije.

Izložba nastoji da približi razvoj ribarstva, njegovo zakonsko regulisanje, svakodnevni život dunavskih alasa, njihova sećanja, verovanja i sujeverja kroz vizuru i život ugledne beogradske alaske porodice Bogdanović, a potom i porodice Ambrozić koja je za potrebe ove izložbe ustupila brojne materijale iz porodične zaostavštine značajne i zbog toga što je arhiva „Beogradske ribarske zadruge“ uništena u bombardovanjima u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Pored autorke dr Dušice Bojić u realizaciji izložbe učestvovali su dizajnerka postavke kustoskinja Izabela Martinov-Tomović, kao tehnička podrška Vladimir Čvorović i Branislav Mrkojević, dok je grafički dizajn realizovao Rastko Šurdić. Izložbu prate istoimeni katalog i monografija „Dunavski ribari sa Dorćola i porodica Bogdanović“, koji će doprineti da prezentovani materijali postanu dostupni istraživačima, ljubiteljima alaskog zanatna, kao i ostalim zainteresovanima.

Posle uvodne reči autorke izložbe dr Dušice Bojić, muzejske savetnice u Istorijskom muzeju Srbije, izložbu će otvoriti dr Mile Bjelajac, naučni savetnik u Institutu za noviju istoriju Srbije. Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Svake srede od 15.00 autorka izložbe zainteresovane posetioce stučno će voditi kroz postavku.

Muzej je otvoren svakog dana od 12.00 do 19.00, osim ponedeljkom. Cena ulaznice je 200 dinara, dok je za đake, studente i penzionere cena karte 100 dinara. (danubeogradu.rs)

loading...