Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba Simbol iza ogledala Zdravka Jankovića
Zdravko Janković - Simbol iza ogledala, detalj
Zdravko Janković - Simbol iza ogledala, detalj

Izložba Simbol iza ogledala Zdravka Jankovića

U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4) od 10. (19.00) do 26. februara biće otvorena izložba Simbol iza ogledala mladog umetnika Zdravka Jankovića.

Izložbu će otvoriti Marina Lukić Cvetić, v. d. direktora Zavoda, i Dušan Zlokolica, istoričar umetnosti i priređivač izložbe.

„Zategnut mišić, napet i spreman za borbu, uzavrela hauba motora, zla kob iza lica poznatih slika iz školskih udžbenika, istorijske ličnosti, slike iz detinj­stva i sve ono što nas je pratilo u odrastanju od prvog dana, svaki korak koji smo pravili sa svetom koji se oblikovao po nekim drugim pravilima od onih po kojima smo živeli i onih kojima su nas učili naši roditelji. Ta pravila su nas učinila nespremnim na svet kakav je danas, u svoj njegovoj brzini i svim njegovim ekstremima sa kojima se masovno suočavamo. Simboli su se otrgli od njihovih tvoraca, žive poseban život, rastu, mutiraju i hrane se životima njihovih prvobitnih konzumenata. Proces je okrenut sam protiv sebe, njihova interpretacija i identifikacija je izvrnuta, samodovoljna, kao što je ranije predstavljana u delima književne i filmske umetnosti i naučne fantastike. …“, ističe u katalogu izložbe Dušan Zlokolica.

Radno vreme Galerije je radnim danima od 10.00 do 16.00. (danubeogradu.rs)