Naslovna » Izlasci » Milijarda ustaje za pravdu za žene
Milijarda ustaje za pravdu za žene
Milijarda ustaje za pravdu za žene

Milijarda ustaje za pravdu za žene

U petak, 14. februara od 12.00, na Trgu Republike počeće skup Milijarda ustaje za pravdu – globalni poziv upućen ženama koje su preživele nasilje i onima koji ih vole.

Centar modernih veština, Autonomni ženski centar i Mreža „Žene protiv nasilja“ pridružile su se globalnoj kampanji Milijarda ustaje za pravdu i pozvale građane da se bezbedno okupe i apeluju na institucije koja treba da omoguće pravo ženama na pristup pravdi. Zaštitni znak kampanje je dinamična koreografija svih učesnika i učesnica uz pesmu „Pokidaj lance – Break The Chain“.

Skupom Milijarda ustaje za pravdu za žene koje su preživele nasilje organizatori traže od države i državnih organa da preduzimaju efektivne i efikasne mere radi zaustavljanja i kažnjavanja svih oblika nasilja prema ženama i da primene Konvenciju Saveta Evrope o suzbijanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici.

Organizaciju podržavaju UN agencije u Srbiji (UNDP; UNICEF i UN Women) u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji“.

Porazna statistika

U Srbiji 2013. godine 43 žene UBILI su partneri ili članovi porodice. To je 11 ubistava žena više nego u 2012. godini. Za krivično delo SILOVANJE u 2012. godini u Srbiji podneta je samo 121 prijava, a SAMO 67 silovatelja je osuđeno. Za NASILJE U PORODICI u 2012. godini podnete su krivične prijave za samo 3.624 osobe, iste godine osuđeno je 1.472 lica za krivično delo nasilje u porodici. Najveći broj lica je dobio uslovnu kaznu. 9.325 ŽRTAVA NASILJA U PORODICI evidentirano je u 2012. godini, iste godine sudovi su izrekli svega 380 presuda kojima se određuju mere zaštite. 1 od 3 žene na svetu će biti silovana ili pretučena tokom života. To je MILIJARDA žena!