Naslovna » Izlasci » Izložbe » Miroslavljevo jevanđelje – poslednji put na izložbi o Stefanu Nemanji
Miroslavljevo jevanđelje
Miroslavljevo jevanđelje

Miroslavljevo jevanđelje – poslednji put na izložbi o Stefanu Nemanji

U sklopu izložbe „Zaveti i poruke. Stefan Nemanja – devet vekova” 27. februara se poslednji put izlaže originalno Miroslavljevo jevanđelje koje se čuva u Narodnom muzeju.

Naš najstariji sačuvani ilustrovani ćirilični rukopis, Miroslavljevo jevanđelje, od juna 2005. godine osvedočeno ima i univerzalni značaj time što je uvršten u Uneskovu listu „Pamćenje sveta” (Memory of the World).

Istoga dana u 18.00 u atrijumu Narodnog muzeja biće održano i poslednje tematsko predavanje vezano za aktuelnu izložbu „Zaveti i poruke. Stefan Nemanja – devet vekova”. Ovoga puta o jeziku Miroslavljevog jevanđelja govoriće prof. dr Gordana Jovanović, koja je zajedno sa Nikolom Rodićem jedan od autora jedinstvenog kritičkog izdanja Miroslavljevog jevanđelja. Predavanje je namenjeno svim zainteresovanima.

Iz Narodnog muzeja pozivaju sve koji do sada nisu imali mogućnost da posete izložbu „Zaveti i poruke. Stefan Nemanja – devet vekova” da to učine u narednih nekoliko dana. Izložba će biti otvorena zaključno sa nedeljom, 2. martom. Kao i svaki put, ulaz u Narodni muzej nedeljom biće besplatan. (danubeogradu.rs)

loading...