Naslovna » Izlasci » Izložbe » Narodni muzej: Zlatni venci i dijademe iz Makedonije
Dijadema - Arheološki muzej u Solunu
Dijadema - Arheološki muzej u Solunu

Narodni muzej: Zlatni venci i dijademe iz Makedonije

Od 19. februara (18.00) do 30. aprila Narodni muzej biće domaćin izložbe Zlatni venci i dijademe iz Makedonije.

Ovo je gostujuća izložba fotografija Arheološkog muzeja u Solunu. Biće izloženo 18 panela sa predstavama 16 zlatnih venaca i dijadema sa detaljima.

Zlatni venci koji se čuvaju u zbirkama Arheološkog muzeja Soluna čine jednu od najvećih grupa venaca na svetu. U svetu antičke Grčke zlatni venci i dijademe su se pojavili krajem petog i početkom 4. veka pre. n. e. i bili su u širokoj upotrebi u drugoj polovini 4. veka p.n.e. Venci su pravljeni po uzoru na biljke (hrast, lovor, bršljan, mirta ili maslina), pa ih je odlikovao naturalistički izgled i bogata floralna dekoracija.

Posle prve četvrtine 3. veka p.n.e. venci postaju jednostavniji, razuđena kompozicija nestaje, a floralnu dekoraciju čini samo nekoliko shematizovanih listova. Drugi tip venaca, koji podseća na dijademu, ostaje u upotrebi i dalje tokom rimskog perioda. Zlatni venci i dijademe predstavljeni na ovoj izložbi imaju za cilj da ilustruju različite aspekte interpretacija, umetničku vrednost i njihov način korišćenja, kao i da predstave najnovije nalaze sa iskopavanja vršenih u Makedoniji poslednjih decenija.

Svečanom otvaranju izložbe u čast predsedavanja Grčke Savetu Evropske unije prisustvovaće i Konstantinos Ikonomidis, ambasador Republike Grčke, i Polikseni Adam-Veleni, direktor Arheološkog muzeja Soluna. (danubeogradu.rs)

loading...