Naslovna » Izlasci » Shopping » Nikon objektivi – za savršene slike
Nikkor DX 18-300mm

Nikon objektivi – za savršene slike

Ništa bez dobrog (Nikon) objektiva

Kupili ste vaš prvi DSLR fotoaparat sa najverovatnije tzv. kit objektivom i krenuli da „škljocate“. Većina korisnika koji od aparata žele više od samo memorisanja situacija primetiće da taj objektiv neće moći da im ispuni sve njihova očekivanja.

Upravo zbog toga se na tržištu može naći veliki broj dodatnih objektiva. Odlučili smo da ih predstavimo kroz situacije na „snegu“, odnosno kako napraviti što bolju fotografiju skijaša ili bordera.

Za fotoaparat smo izabrali novi Nikon modela D5300 na koji smo logično stavljali i Nikon objektive. Priču smo podelili u četiri dela – kako dobiti perfektnu: akcionu, noćnu, pejzažnu i portretnu fotografiju.

Perfektna akciona fotografija

Pre početka fotkanja upoznali smo se sa okruženjem, jer smo tek posle nekog vremena našli mesta sa kojih smo dobili dobre fotografije. Bitno je bilo i da pozadina slike bude što čistija, sa maksimalno jednim do dva objekta koji neće skrenuti pažnju sa subjekta. S obzirom da smo snimali osobe u pokretu, ekspozicija je bila što kraća, što je uzrokovalo povećanje ISO vrednosti, koji nije negativno uticalo na kvalitet slike, jer se novi DSLR aparati odlično snalaze i sa visokim ISO režimima rada.

Za ovu priliku smo koristili dva objektiva Nikkor DX 55-300mm (idealna nadogradnja na 18-55 kit objektiv) i Nikkor DX 18-300mm (rešenje koje eliminiše potrebu i za tim kit objektivom).

Perfektna noćna fotografija

Ovo je bio i najteži zadatak, jer treba uhvatiti bordera ili skijaša dok pravi vratolomije noću. Ovde nije poenta na perfektnom kadru, već na jasnom i oštrom fokusu. Ako i dobijete širi kadar od željenog, možete ga kasnije lako kropovati. Prilikom slikanja noćne fotografije nije loše koristiti i stativ ili bar naći neki stabilniji oslonac. Kako bi dobili vrhunsku noćnu fotografiju, treba koristiti objektive koji mogu da „upiju“ što više svetla. Idealni objektivi za ovu priliku su Nikkor DX 35mm f1.8 i Nikkor 50mm f1.8G.

Perfektna pejzažna fotografija

Ovde smo koristili Nikkor DX 10-24mm i Nikkor DX 12-24mm širokougaone objektive, kako bi što više scene ušlo u kadar. Po savetu stručnjaka najbolji rezultati su dobijeni u sumrak (isto važi i za svitanje). I ovde bi trebalo koristiti stativ, jer treba snimati sa što manjim otvorom blende.

Perfektna portretna fotografija

Na kraju smo slikali naše „junake“ izbliza. Kao i u prethodnim scenama, trebalo je odraditi pripremu, koja se ovde odnosila na to da li želimo da naš subjekta „odvojen“ ili ne od okoline. Kao što nam je savetovano, najlepši portreti su dobijeni kada smo uhvatili pogled osobe koju smo slikali. I ovom prilikom smo koristili objektive Nikkor DX 35mm f1.8 i Nikkor 50mm f1.8G koji mogu odlično da izoluju subjekat od okoline.

Cene objektiva:

Nikkor DX 55-300mm – 44.490 RSD
Nikkor DX 18-300mm – 119.490 RSD
Nikkor DX 35mm f1.8 – 23.490 RSD
Nikkor 50mm f1.8G – 22.490 RSD
Nikkor DX 10-24mm – 94.490 RSD
Nikkor DX 12-24mm – 126.490 RSD