Naslovna » Izlasci » Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka
NURDOR - Malo znači mnogo
NURDOR - Malo znači mnogo

Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka

Povodom obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, u subotu, 15. februara, u atrijumu šoping-mola Delta City, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) organizovaće humanitarno-edukativnu manifestaciju za celu porodicu, kako bi se celokupna javnost informisala o značaju unapređenja kvaliteta lečenja i života dece obolele od raka, kao i na koji način svaki pojedinac može da pomogne u ostvarivanju ove misije.

Centralni deo događaja biće u 13.00, kada će glumci Mirjana Karanović i Nebojša Glogovac čitati izjave roditelja, objavljene u monografiji NURDOR-a, sa ciljem da se posetioci upoznaju sa procesom lečenja i brojnim problemima sa kojima se suočavaju i roditelji i deca obolela od raka.

Tokom čitavog dana, posetioci će imati priliku da se kroz razgovor sa predstavnicima upoznaju sa osnovnim potrebama i problemima roditelja i dece kao i da doniraju priloge za projekte NURDOR-a. U muzičkom delu programa nastupiće učenici muzičke škole „Josip Slavenski“, dok će najmlađi posetioci imati priliku da učestvuju u slaganju velike slagalice napravljene od radova dece obolele od ove teške bolesti.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) osnovali su 2003. godine roditelji, lekari, medicinsko osoblje i volonteri sa ciljem da pomognu deci i njihovim porodicama koji se suočavaju sa kancerom.

Sreća je kad si zdrav…

– U ovom trenutku, kancer se gotovo svakog dana dijagnostikuje jednom detetu u Srbiji. Ipak, podatak da je u više od 70% slučajeva moguće izlečenje ohrabruje roditelje i staratelje obolele dece.“ – objašnjava Todor Mančić, predsednik NURDOR-a i dodaje: – Vođeni vizijom da svakom detetu obolelom od raka mora biti dostupno najbolje moguće lečenje i nega, kao i psiho-socijalna podrška celoj porodici da bi što lakše prebrodili dugotrajno, bolno i iscrpljujuće lečenje, ljudi u NURDOR-u se trude da informišu i osnaže i decu, ali i njihove porodice.

„Sreća je kad si zdrav, odličan u školi i imaš mnogo drugova koji hoće da ti pomognu.“ – Maja, 11 godina
„Moja najveća želja je da mi mama kupi auto na daljinski i da ozdravim.“ – Strahinja, 5 godina
„Za moju bolest niko nije odgovoran, jer se ne zna pravi uzrok. Znači, krivac ne postoji.“ – Jovana, 15 godina
„Plašim se vampira, Babaroge, medveda i lumbalne.“ – Maja, 11 godina