Naslovna » BG servis » Pozorište „Duško Radović”: Od septembra ponovo na Tašmajdanu

Pozorište „Duško Radović”: Od septembra ponovo na Tašmajdanu

Posle rekonstrukcije, Pozorište „Duško Radović”, novu pozorišnu sezonu otvara u septembru kao najmodernije beogradsko pozorište.

Prilikom obilaska radova u toj ustanovi za decu na Tašmajdanu, sekretar Privremenog organa, Goran Vesić, naglasio je da je uloženo u obnovu 580 miliona dinara.

– Do juna se očekuje upotrebna dozvola, a sa septembrom i početkom nove pozorišne sezone deca Beograda će ponovo biti u svom pozorištu. Pozorište će imati malu i veliku scenu, biće potpuno bezbedno, imaće najmoderniju scensku tehniku, postoji i poseban ulaz za invalide. Ovo mesto neće biti samo pozorište već i mesto za okupljanje dece. Trebalo bi da budemo ponosni na to što je grad uspeo da uloži sredstva u ovu ustanovu. Zaista je lepo kad se obnovi pozorište koje nosi ime čoveka koji je obeležio naš grad i predstavlja njegov simbol, ali i kome se nismo još odužili na pravi način. Moramo naći pravi način da mu se odužimo za sve ono što je uradio za beogradski duh i za ono što je Beograd danas – istakao je Vesić i dodao da je u planu otvaranje pozorišta u septembru na drugačiji način – da će to biti nedelja dece i nedelja Duška Radovića u Beogradu.

– Pokušaćemo da u narednom periodu učinimo nešto i sa Pozorištem „Boško Buha”, koje je u veoma teškoj situaciji. Možda objedinjavanjem više dečjih pozorišta u jedno koje bi postojalo na nivou grada – naglasio je Vesić.

Glumac Svetislav Goncić je kazao da je ovo nešto najlepše što je moglo da se desi Beogradu.

– Ovo je prava strateška investicija jer je usmerena ka budućnosti i deci. Ovaj grad to i zaslužuje. Ovo je i poziv vlastima da se upute i na Pozorište „Boško Buha”, ali i na druga pozorišta. „Duško Radović” je uvek bilo otvoreno pozorište u svakom smislu, poslednjih godina je otvoreno u komunikaciji sa publikom i istraživanjem u teatru, usmerenom i prema najmlađima jer su imali i predstave za bebe. Budući da ovo pozorište postoji dugo, kao lutkarsko još od 1948. godine, ove zrele godine su dočekali s ponosom. Ono ima veliku tradiciju, jer ima sjajan ansambl ali je otvoreno i za nove, mlade glumce – rekao je Goncić.

Pozorište za decu sa dve scene i pratećim sadržajima ima ukupno 165 fiksnih i 82 montažno-demontažna mesta, a površina objekta je 2.303,66 kvadrata. Rekonstrukcija je počela u martu 2012. godine.

Malo pozorište „Duško Radović” i dalje je na privremenoj lokaciji u Novom Beogradu, kod Starog Merkatora u prostoru Bioskopa „Jugoslavija”, gde je urađena sanacija i adaptacija 2010. godine za potrebe preseljenja i rada ovog pozorišta, dok se ne završi rekonstrukcija njihove matične kuće. (Beoinfo)