Naslovna » Izlasci » Shopping » Saveti profesionalca: Mark Pejn, sportski fotograf
Mark Pejn, sportski fotograf
Mark Pejn, sportski fotograf

Saveti profesionalca: Mark Pejn, sportski fotograf

Mark Pejn: Kako i šta fotografisati

Da bi napravili najbolje „akcione“ fotografije nije dovoljno posedovati kvalitetan fotoaparat, već imati i jedan ili dva dodatna objektiva, ali i poslušati savet ili dva nekog profesionalca. Čuveni britanski sportski fotograf Mark Pejn savetuje kako i šta fotografisati – u zavisnosti od objektiva koji imate na telu aparata.

Perfektna akciona fotografija

Pre početka fotkanja treba se upoznati sa okruženjem, na šta se može potrošiti i čitav sat. Bitno je i da pozadina slike bude što čistija, sa maksimalno jednim do dva objekta koji neće skrenuti pažnju sa subjekta. S obzirom da se snimaju osobe u pokretu, ekspozicija treba da bude što kraća, što uzrokoje povećanje ISO vrednosti, sa kojom se moderni DSLR fotoaparati dosta dobro snalaze. Preporučeni objektivi za akcionu fotografiju su Nikkor DX 55-300mm (idealna nadogradnja na 18-55 kit objektiv) i Nikkor DX 18-300mm (rešenje koje eliminiše potrebu i za tim kit objektivom).

Perfektna noćna fotografija

Ovo je nešto zahtevniji zadatak, jer treba uhvatiti skijaša ili bordera dok pravi vratolomije noću. Ovde nije poenta na perfektnom kadru, već u jasnom i oštrom fokusu. Ako i dobijete širi kadar od željenog, možete ga kasnije lako kropovati. Prilikom slikanja noćne fotografije nije loše koristiti i stativ ili bar naći neki stabilni oslonac. Da bi dobili vrhunsku noćnu fotografiju, treba koristiti objektive koji mogu da „upiju“ što više svetla. Idealni objektivi za ovu priliku su Nikkor DX 35mm f1.8 i Nikkor 50mm f1.8G.

Perfektna pejzažna fotografija

Ovde treba koristiti širokougaone objektive (preporuka: Nikkor DX 10-24mm i Nikkor DX 12-24mm), da bi što više scene ušlo u kadar. Kao što i Mark savetuje najbolji rezultati su dobijaju u sumrak, odnosno svitanje. I ovde bi trebalo koristiti stativ, jer treba snimati sa što manjim otvorom blende.

Perfektna portretna fotografija

Na kraju dana treba slikati i „junake“ izbliza. Kao i u prethodnim scenama, trebalo bi odraditi pripremu, koja se ovde odnosi na to da li želimo da naš subjekat bude „odvojen“ ili ne od okoline. Najlepši portreti su dobijeni kada se uhvati pogled osobe koja se slika. I ovde su preporučeni objektivi Nikkor DX 35mm f1.8 i Nikkor 50mm f1.8G koji mogu odlično da izoluju subjekat od okoline.

Nikkor DX 55-300mm – 44.490 RSD
Nikkor DX 18-300mm – 119.490 RSD
Nikkor DX 35mm f1.8 – 23.490 RSD
Nikkor 50mm f1.8G – 22.490 RSD
Nikkor DX 10-24mm – 94.490 RSD
Nikkor DX 12-24mm – 126.490 RSD

Ko je Mark Pejn?

Mark Pejn (Mark Pain) je višestruko nagrađivani britanski sportski fotograf sa više od 25 godina iskustva koji se proslavio svojim radom širom sveta. Tokom karijere Mark je radio na glavnim globalnim sportskim događajima poput Olimpijskih igara i Svetskih prvenstava u fudbalu, atletici i ragbiju.

Trenutno radi kao fotograf događaja sa terena engleske Premijer lige za Mail On Sunday, gde je šef sportskim fotografima. Takođe, fotografiše i najveće sportske zvezde današnjice. Markov portfolio nije ograničen samo na sportsku fotografiju, već i na druge aspekte života, među kojima je i veoma popularno snimanje hrane.

Mark Pejn je osvajač brojnih priznanja. Svakako najznačajnija su sportski fotograf godine 2005. i 2011. u izboru britanskih novinara, a 1998. godine je bio i finalista u World Press Photo izboru u kategoriji sport. Mark je 2011. osnovao prvu školu sportske fotografije u Velikoj Britaniji, a 2013. je postao i Nikon ambasador.