Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Svetski dan Roma u Sava centru, 8. aprila

Svetski dan Roma u Sava centru, 8. aprila

U Velikoj dvorani Sava centra, u utorak, 8. aprila od 20.00, biće obeležen Svetski dan Roma programom „Đelem, đelem“.

Nastupiće jedan od najpoznatijih bendova i živih legendi ruske ciganske muzike Cigani Ivanovići (Les Tziganes Ivanovitch), uz koje će kao zvezde sa naših prostora nastupiti i Ođila i Amaro Del.

Sadržaj ovog događaja, pored samog koncerta, biće obogaćen dodatnim sadržajima u vidu izložbe fotografija iz života pripadnika romske populacije sa naših i drugih prostora, izložbom slika nekoliko romskih autora, kao i nizom video instalacija kojima će organizatori događaja pokušati da približe kulturu i običaje romskog naroda.

Svetski dan Roma obeležava se od 1971, kada je 8. aprila u Londonu održan prvi svetski kongres Roma. Obeležavanje ovog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na njihov težak položaj i podstakle države u kojima pripadnici ove manjine žive da obrate posebnu pažnju na unapređivanje njihovog položaja. Tada je za romsku himnu proglašena pesma „Đelem, đelem“, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Posle velikog uspeha sa oproštajnim koncertom grupe Vaya con Dios u Kombank areni krajem prošle godine, produkcijska kuća Playlive odlučila je da pokrene projekat promocije romske muzike i kulture koji će se održavati svakog 8. aprila, na Svetski dan Roma.

Ulaznice za koncert biće u prodaji od 20. februara na blagajni Sava centra, kao i na svim prodajnim mestima Eventima.

Ulaz na pomenutu izložbu fotografija, slika i video sadržaja o životu Roma, koja će biti postavljena u holu Sava centra tokom celog dana, biće besplatan. (danubeogradu.rs)

Amaro Del
Amaro Del

O izvođačima

Cigani Ivanovići potiču iz Beograda. Od kraja šezdesetih godina žive u Parizu, gde nastupaju u brojnim kabareima i restoranima svirajući ruske i ciganske pesme. Prvu ploču „Me Sem Rom“ objavljuju 1971. i od tada nastavljaju da daju novu svežinu tradicionalnoj muzici i stiču svetsku slavu. Posle 30 godina ponovo će svirati u Beogradu.

Ođila je nastala 1983. godine i izvodi širom sveta prepoznatljivu, rusku cigansku muziku oslanjajući se na tradiciju teatra Romen iz Moskve i muziku iz filmova „Cigani lete u nebo“, „Moja slatka umiljata zver“ i dr. Posle dugodišnje pauze Ođila se na muzičku scenu vratila 2007. godine.

Amaro Del je osnovan 1988. godine u Beogradu i od samog početka se opredelio za skupljanje i izvođenje tradicionalne muzike romskih grupa iz raznih krajeva Evrope i sveta. Sarađuje sa brojim etnomuzikolozima, a neki od članova su odlazilii na teren kako bi snimali Rome dok izvode svoju tradicionalnu muziku. Ansambl izvodi muziku Roma iz Mađarske, Rumunije, Srbije, Rusije, Poljske, Indije.

loading...