Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima od sutra Ja, Frankenštajn
Ja, Frankenštajn

U bioskopima od sutra Ja, Frankenštajn

Akcioni triler Ja, Frankenštajn (I, Frankenstein), u kome glavne uloge tumače Aron Ekhart i Bil Naji, od 27. februara biće na redovnom bioskopskom repertoaru.

Baziran na istoimenoj grafičkoj noveli Kevina Grevijua, film je režirao Stjuart Biti. Australijsko-američki producentski tim (Lakeshore Entertainment i Hopscotch Features), koji je realizovao čuvenu sagu Podzemni svet, ponovo se udružio u epskoj priči o smrtnim neprijateljima i natprirodnim rivallima koji vode vekovni rat za prevlast na ljudskim svetom.

Ja, Frankenštajn je film o šokantnoj kreaciji doktora Viktora Frankenštajna koja i posle 200 godina i dalje hoda zemljom. Sukobljene sile Svetla i Tame pokušaće da otkriju njegovu veliku i moćnu tajnu – besmrtnost.

– Ovo je priča o tome kako Frankeštajnovo čudovište otkriva svoju humanost – kaže reditelj i scenarista Stujart Biti. – Zovemo ga Adam u našem filmu i vodimo ga u modernu avanturu u kojoj biva uhvaćen u prikriveni rat između dve natprirodne rase Dobra i Zla. Obe strane ga žele iz svojih razloga, a on mora da pronađe sopstveni smisao i značenje. Mora da shvati ko je, šta je i zašto postoji. On pravi teške izbore kako bi postao osoba kakva bi trebalo da bude. Ima divan karakter. Sam je na svetu. On je bukvalno samo jedan od svoje vrste i traga za druženjem i ljubavlju i mislim da se publika širom sveta može identifikovati sa njim.

Pored grafičke novele, reditelj je bio inspirisan i pionirskim romanom Meri Šeli iz 1818. godine i tragedijom iz originalne priče u kojoj je ovo čudovište bilo stvoreno i napušteno bez svoje krivice, ali je otišao dalje, zamišljajući kakav bi on bio u modernom svetu.

Uloga Adama je zahtevala glumca bogatog emocijama, ali i posebnog fizičkog izleda. Ovu jedinstvenu kombinaciju filmski tim je pronašao u Aronu Ekhartu, poznatom po širokom spektru dramskih i akcionih uloga od The Dark Knight i Battle Los Angeles, do Rabbit Hole, Thank You for Smoking i mnogih drugih. Čim je prihvatio ulogu, Ekhart je započeo istraživanje Adamovog unutrašnjeg sveta i njegove večne želje da zna šta bi se dogodilo da ima ljudsku dušu. Video je karakter kao nekog ko traži identitet i razlog za svoje postojanje.

Snimanje je trajalo tokom 2012. godine u Melburnu. Rođen u tom gradu, Biti je znao kako da ga transformiše za potrebe Adamove prošlosti i sadašnjosti. Iako film počinje u 18. veku, Adam vrlo brzo dospeva u moderan grad, ogromnu drevnu katedralu, hladne podzemne laboratorije gde su u toku naučni eksperimenti.

Ja, Frankenštajn donosi sasvim novi svet, novu mitologiju, nove demone i potpuno nov pristup klasičnom karakteru koji je obeležavao filmsku istoriju od 1910. godine. (danubeogradu.rs)

loading...