Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Festivali » 42. FEST: U glavi Luina Dejvisa
U glavi Luina Dejvisa
U glavi Luina Dejvisa

42. FEST: U glavi Luina Dejvisa

Najnoviji film braće Koen U glavi Luina Dejvisa biće prikazan večeras, 2. marta od 22.00 u Sava centru, u okviru 42. FEST-a.

Braća Koen su duo koji uvek pobeđuje. Od 1984, zajedno pišu i režiraju svoje filmove, a ponekad ih i montiraju pod pseudonimom Roderik Džejns (Roderick Jaynes). Bili su nominovani za ukupno četrnaest Oskara, a osvojili su četiri zlatne statue (za Fargo i No Country for Old Men). Pre tri godine nagrađeni su Den Dejvis nagradom od milion dolara za „kreativno partnerstvo jedinstveno u istoriji filma“.

Većinu muzike u filmu izvode glumci, i originalni snimci njihovih muzičkih nastupa su ušli u konačnu verziju filma. To i nije bio toliki izazov s obzirom da su u postavi Oskar Isak (Oscar Isaac), glumac i pevač iz Gvatemale, Džastin Timberlejk (Justin Timberlake) i Keri Maligan (Carey Mulligan), kojoj ovo nije prvi put da zapeva na filmu. Muziku je producirao T Boun Burnet (T Bone Burnett), bivši gitarista u bendu Boba Dilana i uspešni muzički producent. On je sa Koenima sarađivao i na filmu O Brother, Where Are Thou, čiji je saundtrek prodat u osam miliona primeraka.

Posebno zanimljivu ulogu ostvarila je jedna mačka – odnosno više njih. Mačka koja prati Luina je bitan deo filma, ali reditelji su zažalili zbog te odluke. Naime, napravili su kasting za nekoliko običnih, šarenih mačaka, i svaka je glumila u po jednoj sceni. Za razliku od pasa koji su laki za saradnju, mačke uopšte ne slušaju uputstva svojih dresera te su zbog toga noćna mora, a Koeni su izjavili da im je lakše bilo da rade sa lešinarom u svom prethodnom filmu, kao i da su zbog ovog iskustva omrzli mačke.

Produkcija je takođe doživela peh kada je proleće u Njujorku poranilo i poremetilo planove reditelja koji su želeli da dočaraju melanholičnu, sumornu atmosferu njujorške zime.

Ovi problemi nisu naškodili konačnom rezultatu, i film je pokupio odlične kritike. Premijerno je U glavi Luina Dejvisa prikazan na festivalu u Kanu gde je osvojio Gran pri, a bio je nominovan za tri BAFTA nagrade i tri Zlatna globusa. Takođe je nominovan za Oskara za najbolju kameru i najbolji miksing zvuka, a mnogi smatraju da su Koeni nepravedno izostavljeni iz trke za najbolji film i režiju. (danubeogradu.rs)

»»» POGLEDAJTE PROGRAM 42. FEST-a!

»»» POGLEDAJTE SADRŽAJE SVIH FILMOVA!

loading...