Naslovna » Izlasci » Festivali » 42. FEST: „Vaša sam“ pobednik takmičarskog programa
Vaša sam
Vaša sam

42. FEST: „Vaša sam“ pobednik takmičarskog programa

Film „Vaša sam“ (I am Yours) Iram Haq pobednik je takmičarskog programa 42. FEST-a „Evropa van Evrope“.

Žiri je odluku doneo jednoglasno. Predsednik žirija Klaus Eder i članovi Tomislav Kurelec i Goran Marković objasnili su ukratko da je film dobio nagradu „za duboki uvid u pakistansku porodicu koja je emigrirala u Norvešku, za senzibilnost i iskrenost u prikazivanju usamljene žene u izuzetnoj interpretaciji glavne glumice i za veoma svežu režiju“.

Iram Haq
Iram Haq

„Kao prvo, moram da vam se zahvalim što ste odabrali moj film, mnogo mi znači pobeda i jako sam srećna. Ovo je veliko iznenađenje, došla sam ovde da uživam u Festivalu i Beogradu, tako da je pobeda za mene veliko iznenađenje i kruna svega ovoga. Meni je kao rediteljki važno to što pričam priču koja je ženska, o ženi koja je u rascepu kultura. Ovo je moj prvi film i dobila sam priliku da ispričam tu priču, što mi je jako važno“, rekla je Iram Haq povodom dobijanja nagrade.

Nezvanična nagrada FEST-a

Nagradu „Dinko Tucaković“ srpske sekcije FIPRESCI dodelili su Milan Vlajčić, Dejan Dabić i Vladimir Džudović. Žiri je usredsredio svoju pažnju na produkcijski male, autorske filmove i većinom glasova odlučio da nagradu dobije kubanski film „Melasa“ (Molasses/Melazag), debitantskom radu reditelja Karlosa Lećuge (Carlos Lechuga).

U obrazloženju se navodi da je nagrada dodeljena za „izvanredan kritički odnos prema bitnim egzistencijalnim dilemama, za duhovit i slobodarski duh koji deluje lekovito“. (danubeogradu.rs)