Naslovna » Izlasci » Shopping » Acer Iconia W4-820
Acer Iconia W4-820
Acer Iconia W4-820

Acer Iconia W4-820

Windows 8.1 tablet Acer Iconia W4-820 sa ekranom dijagonale od osam inča lako ćete poneti sa sobom. Na njemu će raditi sve one poznate Win32 aplikacije na koje ste navikli i koje dobro poznajete… Čak i poneka igra!

Acer Iconia W4-820 je osmoinčni Windows 8.1 tablet uređaj pristupačne cene, čije su prednosti skromne dimenzije i velika autonomija, ali i pristup ogromnoj paleti aplikacija koje se prave za Windows XP, Windows Vista, 7, 8 i 8.1 operativne sisteme – što u prevodu znači sve one aplikacije koje su poznate svim kompjuterski pismenim korisnicima u Srbiji. Iconia W4-820 pripada nižoj klasi, logičan izbor materijala za izradu kućišta pao je na plastku, ali bez obzira na to, W4-820 deluje robusno i kvalitetno. Manji i lakši od prethodnika, W4-820 je i atraktivniji u odnosu na konkurenciju iz kompanija Dell i Toshiba.

Deblji tek nešto više od 10 mm, testirani tablet je prilično elegantan i minimalistički dizajniran tablet čijom prednjom stranom dominira, logično je, ekran, a najuočljiviji detalj je svakako Windows taster kojim se poziva Metro UI ili vraća u aplikaciju u kojoj ste prethodno bili. Sa strane uočavamo “klackalicu” za kontrolu jačine zvuka, micro HDMI konektor, MicroSD slot za memorijske kartice, dok su sa gornje strane smešteni power taster, odnosno konektor za micro USB sa donje. Iznad ekrana je smeštena i 2-megapikselna kamera za video konferencije (Skype i slične aplikacije), dok je na poleđini daleko bolja i veća foto i video kamera sa BSI-CMOS senzorom rezolucije od 5 megapiksela.

Od konektivnosti bi još trebalo pomenuti standardni WiFi n-draft radio sa integrisanom antenom, koja se takođe koristi i prilikom komunikacije sa Bluetooth 2.0 ili Bluetooth 4.0 uređajima. Acer Iconia W4-820 ima 8.1” ekran koji je proizvela kompanija LG.Display, a koji je S-IPS tipa i ima izuzetne vidljive uglove i dobru dinamiku boja, ali ga karakteriše nešto sporiji odziv, što nikako ne smeta u normalnom, manje kontrastnom okruženju ili tokom igranja igara ili gledanja HD video klipova. Radna rezolucija je 1280 x 800 piksela (16 : 10 odnos stranica), baš kao i kod Iconia W3 prethodnika, koga je “krasio” lošiji TN-Film displej. Gustina piksela od 189ppi (piksela po inču) nije u samom vrhu ponude, ali ovaj tablet je svakako daleko pristupačniji od Nexus 7, Kindle Fire HDX i drugih poznatih uređaja.

Ekran pruža sasvim solidan prikaz boja i dobru dinamiku, a touch senzor u svakom trenutku vidi do 10 tačaka, pa su igre poput Fruit Ninja radile veoma dobro. Kada je audio reprodukcija u pitanju, maleni zvučnici nikako ne mogu ostaviti poseban utisak i od tableta se to i ne očekuje, pa bi korisnici trebalo da se naviknu na to da će sa ovim uređajem često koristiti slušalice. Verzija uređaja sa 16GB memorije ima oko 10 GB slobodnog prostora, jer ostatak zauzimaju OS i pripadajuća keš memorija. Ipak, SD kartice su jako jeftine, pa skladišni prostor neće biti problem. Ako pak ne želite o tome da razmišljate, tu su i varijante sa 32 i 64GB interne flash memorije.

Tablet pokreće novi, brzi četvorojezgarni Intel Atom iz Bay Trail generacije koji radi n 1.8 GHz, a potpomognut je sa 2GB radne memorije DDR3 tipa. Windows kao OS za tablete nije toliko dobro optimizovan, pa je rad nešto sporiji nego kod Android tableta, ali to ne znači da rad na Acer Iconia W4-820 tabletu nije pravo zadovoljstvo. Pored toga, na ovakvom tabletu ćete moći da pokrenete neke od čuvenih Windows igara iz starijih vremena, pa čak i poneku manje zahtevnu 3D igru. Za ovakvo iskustvo, slobodno na Acer Iconia W4-820 možete povezati USB ili Bluetooth tastaturu i miša.

Kvalitet kamera je na očekivaom nivou. Tako ćete neke fotografije tokom dana napraviti sa zadovoljstvom, ali ćete u mraku izgubiti efektivnu rezoluciju. Video snimci su solidnog kvaliteta, a posebno nam se dopao režim snimanja u 720p rezoluciji uz 60 frejmova po sekundi (tu je i 1080p 30fps Full HD video mod). Acer Iconia W4-820 nije najtanji tablet koji postoji, ali zato u sebi krije fantastičnu bateriju od čak 4960 mAh, što pruža više od 10 časova autonomije. U prevodu, šta god mu radite, izdržaće čitavu sesiju, a tokom normalne upotrebe, bateriju ćete puniti svaka dva do tri dana.

Na kraju dolazimo do zaključka da je Acer sa Iconia W4-820 modelom izvukao najviše što je bilo moguće iz Windows 8.1 okruženja i sa hardverom koji uređaj neće učiniti neprijatno skupim. Ovo je mali, pametan uređaj sa poznatim operativnim sistemom, koji ima sve dodatke i mogućnosti koje bi vam mogli zatrebati. Zbog toga smatramo da Acer Iconia W4-820 zaslužuje preporuku u “best buy” segmentu.

Cena (sa PDV-om): 42.940 dinara