Naslovna » Izlasci » Pozorište » Arion Asllani: Performans „Intrinzična motivacija“
Arion Asllani (foto: Marko Radošević)
Arion Asllani (foto: Marko Radošević)

Arion Asllani: Performans „Intrinzična motivacija“

U okviru ciklusa „Performans, istorija, akcija!“, u CZKD-u (Birčaninova 21), 14. marta od 20.00, nastupiće Arion Asllani.

Uz asistentkinje (Ana Nesimovski, Jovana Dimitrijević i Marija Avramović), tokom izvođenja „Intrinzične motivacije“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Arion Asllani namerava da dopre do samih granica performativnog mehanizma revitalizujući formu konceptualne umetnosti koju naziva Actionart. Actionart performans pokreće političku radikalnost kroz sublimaciju sporta i umetnosti.

Beogradski umetnik koristi sopstveno telo revitalizujući na taj način forme iz konceptualne umetnosti. On povezuje sport, muzički i konceptualni performans u novoproizvedenu, radikalnu scensku formu. Na prvi pogled, ona figurira isključivo kao forma i prikazuje se gledaocu oslobođena svake politike; pri tom zavarava površnog gledaoca kroz ekstremni i hladni izraz umetnika, otuđen u svojoj radikalnosti.

Ukoliko gledalac ipak uspe da probije „zvučni zid pojavnosti“ Asllanijeve scenske forme, shvatiće da zapravo iza ovog zida stoji politička ontologija, radikalna i nesavladiva. To je naprosto politika motivacije za akciju, radi obostrane afirmacije, a ne radi nekakve nagrade koju bi umetnik mogao dobiti zauzvrat.

Beogradskoj publici su poznate Asllanijeve prethodne sublimacije sporta i umetnosti u Actionart: Igrao je hokej na laminatu galerijskog poda u galeriji Blok, istovremeno slikajući odraz istorijske reprezentacije Van Goga kao kulturalnog konstrukta istorije umetnosti (2012).

Pranje sudova u čast nemačke kolekcionarke savremene umetnosti Julije Stošek (2010) situira Asllanija kao neizlečivog feministu. Bubs bulevar je njegov projekat danonoćnog izlivanja gipsa po ženskim grudima u galeriji Remont (2009), tela koje je bivalo predmet umetnosti, a danas biva predmet za umetnost. (danubeogradu.rs)

loading...