Naslovna » BG servis » Beograd na vodi: Početak!
Beograd na vodi - izmeštanje šina
Beograd na vodi - izmeštanje šina

Beograd na vodi: Početak!

Danas su zvanično počeli radovi na projektu Beograd na vodi! Radnici Železnica Srbije od danas rade na uklanjanju železničkih šina na Savskom amfiteatru, između Brankovog i Starog savskog mosta.

Rok za završetak ove prve faze je šest do osam meseci, a onda se očekuje i početak gradnje prva četiri objekta u okviru projekta Beograd na vodi. Na izgradnji će raditi domaće firme i domaće arhitekte, ukupno 20.000 ljudi.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda, Siniša Mali, izjavio je da je ovo istorijski dan za Beograd ali i za celu Srbiju, jer je Beograd na vodi razvojna šansa i za grad i za celu zemlju.

Za grad Beograd je ovo značajno zato što, po rečima Malog, pokretanjem projekta Beograd na vodi, realizovaće se i neki drugi projekti koji su vrlo bitni i za Železnice Srbije i za grad, a to su završetak stanice „Prokop“, završetak i premeštanje nove Autobuske stanice na Novi Beograd i konačni završetak obilaznice Bubanj potok-Beli potok-Vinča-Pančevo, koji je neophodan da bi se završila treća faza Beograda na vodi.

To je pruga kojom sada prolazi opasni materijal preko grada Beograda i koja će se izgradnjom i završetkom te obilaznice konačno izmestiti.

Uskoro će biti osnovano preduzeće „Beograd na vodi“ i tako ubrzane procedure oko dobijanja potrebnih dozvola i završetka urbanističkog projekta za ovaj potez da bi se krajem godine krenulo u realizaciju projekta. Ugovor za Beograd na vodi postoji, ali još nije potpisan jer se čeka na osnivanje preduzeća, koje će biti odmah po osnivanju nove Vlade.

Sa investitorom iz Adu Dabija, kaže Mali, postoji Sporazum o razumevanju i on je dovoljan da se trenutne aktivnosti pokrenu i nema razloga da se čeka, jer je sve vezano i za izmeštanje stanice „Prokop“ što je projekat koji je takođe u toku.

Dosadašnje analize pokazuju da postoji oko 250 porodica koje žive na ovom prostoru i u narednim nedeljama predstavnici grada razgovaraće sa njima. (Beoinfo)