Naslovna » Izlasci » Festivali » Calling 2014: Billy Idol na Kalemegdanu, 25. juna
Billy Idol
Billy Idol

Calling 2014: Billy Idol na Kalemegdanu, 25. juna

U Donjem gradu Beogradske tvrđave, na Kalemegdanu, 25. juna nastupiće Billy Idol, jedna od najvećih rok zvezda u istoriji muzike. U okviru koncertnog spektakla Calling 2014, pored popularnog Engleza, na bini će biti i kultni gitarista Steve Stevens.

Specijalni gosti ovogodišnjeg jednodnevnog festivala Calling biće zagrebačke legende Psihomodo pop.

Cene ulaznica su najpovoljnije na celoj evropskoj turneji harizmatičnog rokera iz Londona: 2.500 dinaraza parter i 3.300 dinara za Fan pit, čiji je kapacitet ograničen na 1.000 mesta; stajaće mesto na VIP platformi od 500 mesta je 3.500 dinara.

– Rokenrol nekako diže ljude. Deo sam nečeg što je veće od života. Zato sam veoma srećan. A to sam i odabrao. Nisam izabrao tvrdi rok. Nisam izabrao ni bluz, a ni disko. Izabrao sam rokenrol – ovim rečima je plavokosi buntovnik iz Londona svojevremeno možda i najbolje objasnio svoju životnu filozofiju koja je opravdala i njegovo umetničko ime – Idol.

Prošle godine u novembru Billy Idol je obeležio tačno tri decenije od izlaska kultnog albuma „Rebel Yell“ sa kog su nam, pored istoimenog, ostali i drugi besmrtni rokenrol klasici: „Eyes Without a Face“, „Flesh For Fantasy“, „Catch My Fall“ i drugi. Ime albuma daje posle jedne zajedničke žurke sa Stonsima, a ovo multiplatinasto izdanje doživljava i svoja reizdanja 1999. godine, ali i 2010. kada izlazi u retkoj seriji kao CD od 24-karatnog zlata! I prethodni, debitantski album, ispisao je zlatne stranice muzičke istorije uz hitove kao što su „Dancing With Myself“, „White Wedding“, „Hot In The City“, pa i za beogradski koncert gotovo naslovnu numeru „Love Calling“.

– Svuda sam nosio taj pank-rok stav sa sobom. Šta god da smo svirali tokom svih ovih godina, taj stav bi toj muzici davao duh kojeg ne bi imala da nisam potekao iz pank pokreta – objasnio je Billy Idol svoj upečatljivi imidž buntovnika sa razlogom, danas nerazdvojnog dela muzičke i modne ikonografije osamdesetih godina. Dodatnu i krajnje neophodnu dozu rokenrol veličine svojim neprevaziđenim sviranjem uneo je upravo Steve Stevens stvorivši uz Idola jedan od najboljih gitarsko-vokalnih tandema svih vremena.

Pravi poznavaoci rok muzike znaju da se broj tandema tog kalibra mogu izbrojati na prste. Glamuroznog hard rokera Stevensa pamtimo i po sviranju sa Majklom Džeksonom (Dirty Diana), ali i po nezaboravnoj temi iz filma „Top Gun“. Njihovo novo ujedinjene 2001. godine ubrzo prate i novi studijski albumi „Devil’s Playground“ i „Happy Holidays“, a pored pomenutih hitova na Kalemegdanu publika može da očekuje i „Sweet Sixteen“, „Mony Mony“, „Cradle of Love“, „Pumping on Steel“, „LA Woman“, te brojne druge klasike rokenrola koji sa vremenom dobijaju na snazi uz nove generacije mladih fanova, očekivano najbrojnijih i u prvim redovima ispred velike bine na Kalemegdanu 25. juna ove godine.

Organizator je Avalon produkcija. (danubeogradu.rs)
Britanska zastava