Naslovna » Izlasci » Festivali » Čuveni glumac Franko Nero dolazi na FEST
Mamula - Franko Nero
Mamula - Franko Nero

Čuveni glumac Franko Nero dolazi na FEST

Čuveni italijanski glumac Franko Nero ponovo dolazi u posetu Srbiji: biće gost 42. FEST-a na premiji filma Mamula, 8. marta od 22.00, u Sava centru.

Prvu veću ulogu Franko Nero je dobio zahvaljujući Džonu Hjustonu (John Huston) koji ga je uzeo za ulogu Avelja u svom filmu Biblija: U početku (The Bible: In the begining). Posle nekoliko meseci usledila je uloga Đanga (Django) u istoimenom vesternu koja ga je proslavila i donela mu brojne uloge u špageti vesternima. Tokom godina, Nero je glumio u brojnim evropskim, ali i holivudskim filmovima poput Umri muški 2 (Die Hard 2) i Tristana Luisa Bunjuela.

Glumio je ljude više od 25 različitih nacionalnosti i odigrao je skoro 200 uloga, a neretko se nalazio u ulogama nacionalnih heroja poput Garibaldija (Italija), Arpada (Mađarska) i Banović Strahinje. Za film Kamelot bio je nominovan za Zlatni globus, a iako ga nije osvojio, na snimanju je upoznao glumicu Vanesu Redgrejv sa kojom je i danas u braku i imaju sina, Karla Nera, koji je filmski reditelj. Franko je odlikovan za svoj umetnički doprinos titulom viteza Republike Italije 1992. godine.

Nero u Beograd ovog puta dolazi zbog uloge u fimu Mamula reditelja Milana Todorovića. On je izjavio da voli da pomaže mladim rediteljima jer je i njegov sin reditelj, zbog čega je prihvatio ulogu u filmu, kao i da mu je drago što je imao priliku da snima u Crnoj Gori. (danubeogradu.rs)

loading...