Naslovna » Izlasci » Festivali » Dani stare muzike 2014
Temenos i Anonimus 4
Temenos i Anonimus 4

Dani stare muzike 2014

Od 19. do 21. marta biće održan festival Dani stare muzike 2014, svojevrsna višednevna proslava Drugog evropskog dana stare muzike – kulturnog praznika koji se 21. marta obeležava nizom muzičkih manifestacija.

Biće održano više različitih programa sa područja stare (mahom barokne) muzike. Festivalski koncerti će se održati u maloj sali Fakulteta muzičke umetnosti (od 20.00), osim orguljskog koncerta 20. marta (19.00), koji će se održati u Crkvi Krista Kralja na Vračaru.

Tokom tri dana festivala, publici će se predstaviti ansambli za staru muziku Eolin, Temenos i Anonimus 4, trio Skica, te čembalistkinje Svetlana Stojanović-Kutlača (čijim će predavanjem 19. marta biti obeleženo 250 godina od smrti kompozitora Žan-Filipa Ramoa) i Isidora Kuzmanović. Ulaz na sve programe biće slobodan za sve posetioce.

Održavanje festivala od višestrukog je značaja za Fakultet muzičke umetnosti; pored promocije ansambala i pojedinaca koji se aktivno bave starom muzikom, ukazuje se i na dosadašnje rezultate fakulteta, na kome se u budućnosti planira otvaranje odseka za staru muziku kao prvog odseka tog tipa na jednoj visokoškolskoj instituciji u Srbiji.

Glavni inicijator i utemeljitelj proslave je Evropska mreža za staru muziku REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne) sa sedištem u Versaju (Francuska), koja medijski promoviše zemlje, institucije i pojedince koji su svojim projektima i manifestacijama uključeni u proslavu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.