Naslovna » Izlasci » Film » Grand Budapest Hotel od 6. marta u bioskopima
Grand Budapest Hotel

Grand Budapest Hotel od 6. marta u bioskopima

Komedija Vesa Andersona Grand Budapest Hotel prikazivaće se od 6. marta u beogradskim bioskopima. Film će biti prikazan i na FEST-u, a karte su rasprodate za projekciju 5. marta.

Uz raskošnu scenografiju i proverenu glumačku ekipu, u filmu Grand Budapest Hotel rekonstruisane su avanture Gustava H, legendarnog konsijerža čuvenog evropskog hotela između dva rata, i belboja Mustafe, dečaka koji postaje njegov najverniji prijatelj. Reditelj Ves Anderson prikazao je krađu i povratak neprocenljivo vredne renesansne slike, kao i bitku za ogromno porodično bogatstvo u vreme dramatičnih promena u Evropi.

Po Andersonovim rečima, priča se fokusira na odnos između dva lika, iskusnog konsijerža (Rejf Fajns) i hotelskog potrčka (Toni Revolori): „Nalik mnogim prethodnim zamislima, imao sam dve ideje koje sam međusobno spojio. Jedna je bila lik koga Rejf tumači, a druga se odnosila na klasičnu evropsku priču smeštenu u period prve polovine 20. veka za koju su me inspirisale knjige austrijskog pisca Štefana Cvajga“. Radnja filma se najvećim delom odvija u 1932. godini, ali kako Anderson kaže: „To je izmišljena zemlja sa izmišljenim ratom, koji je zapravo spoj dva svetska rata“.

Slavni Rejf Fajns tumači Gustava H, promiskuitetnog nastojnika, koji je ukrao srce stare bogatašice Madam D. (Tilda Svinton). Međutim, Madam D, iznenada umire, a po testamentu koji je pronađen, otkriva se da je Gustavu ostavila sliku neprocenljive vrednosti. Priča se komplikuje činjenicom da sin preminule bogatašice ni pod kojim uslovima ne želi da se odrekne slike, i Gustav odlučuje da je ukrade. U tom naumu, pomaže mu potrčko Ziro Mustafa za koga se ispostavlja da je njegov najodaniji prijatelj!

Pored Fajnsa, još petnaestak poznatih imena se pojavljuje u filmu (Edrijen Brodi, Edvard Norton, Bil Marej, Oven Vilson, Sirša Ronan, Džef Goldblum, Džud Lo, Vilem Dafo, Harvi Kajtel, F. Mari Ejbraham…), što Grand Budapest Hotel čini jednim od ‘najzvezdanijih’ glumačkih postavki u istoriji Holivuda. (danubeogradu.rs)

loading...