Naslovna » Izlasci » Izložbe » Kalemegdan: Verski objekti u Beogradu
Kalemegdan: Verski objekti u Beogradu

Kalemegdan: Verski objekti u Beogradu

Na Savskom šetalištu, na Kalemegdanu, otvorena je izložba „Verski objekti u Beogradu – Projekti i ostvarenja u dokumentima Istorijskog arhiva Beograda“ posvećena arhitektonskom razvoju sakralnog Beograda.

Cilj izložbe je da se javnosti dočara kulturno-istorijsko ukrštanje kroz vreme i prostor, kao i da se predstavi multikonfesionalni i multikulturalni karakter Beograda.

Na osam izložbenih postamenata sa 24 printa prikazana su projektna i foto-dokumenta koje čuva Istorijski arhiv Beograda, koji potiču od druge polovine 16. veka pa do pred sam početak Drugog svetskog rata. Predstavljeni verski objekti u Beogradu namenjeni su konfesijama zastupljenim u gradu: pravoslavnoj, katoličkoj, islamskoj, jevrejskoj, evangelistima, unijatima i budistima i svedočanstva su da je Beograd istorijski uvek predstavljao važno versko sedište.

Naša prestonica je svoj multikonfesionalni ambijent sačuvala i do današnjih dana, čemu svedoče verski objekti koji stoje jedni pored drugih i daju jedinstvenu sliku grada, što upravo i jeste jedna od njegovih najlepših osobina – jedinstven spoj različitosti koji odoleva duhu vremena.

Izložba se može pogledati do 20. aprila. (danubeogradu.rs)