Naslovna » Turizam » Luka Beograd: Otvaranje turističko-nautičke sezone

Luka Beograd: Otvaranje turističko-nautičke sezone

Uplovljavanjem prvog broda „Viking Aegir“ na Međunarodno putničko pristanište „Luka Beograd“ sutra, 20. marta oko 12.00, svečano će biti otvorena turističko-nautička sezona 2014. u Beogradu.

Oko 180 turista iz SAD, Velike Britanije, Kanade uploviće u Međunarodno pristanište u organizaciji najvećeg evropskog turoperatora Viking River Cruise, a u okviru sedmodnevne ture pod nazivom „Vrata istočne Evrope“.

Dobrodošlicu za goste priprema Srednja turistička škola „Novi Beograd“, čiji će učenici u srpskim narodnim nošnjama poslužiti goste pogačama koje su sami pripremili i domaćom rakijom. Zahvaljujući našem sistemu obrazovanja, po završetku školovanja učenici ove škole su kvalifikovani ugostitelji i tražen stručni kadar. Posle posluženja, KUD „Talija“ izvešće splet igara iz Srbije i uveličati svečano otvaranje nautičke sezone.

Prema aktuelnim najavama, u toku ovogodišnje sezone Beograd bi trebalo da poseti oko 580 brodova i više od 70.000 turista. Prošlogodišnja sezona 2013. završena je najbrojnijom posetom do sada, dolaskom 510 brodova sa oko 64.000 turista, i porastom od 15 odsto, što govori da je Beograd sve atraktivnija destinacija na nautičkoj karti Dunava.

Za krstarenje Dunavom najviše su zainteresovani turisti iz Kanade, SAD, Nemačke i Velike Britanije, kao i iz Austrije, Francuske, Italije i Skandinavije, ali i drugih evropskih i svetskih država.

Tokom boravka u Beogradu gosti posećuju najvažnije lokacije, istorijske i kulturne spomenike, a među najposećenijim su Beogradska tvrđava, Hram Svetog Save, Muzej „25. maj“, Knez Mihailova ulica, Most na Adi, i brojni drugi lokaliteti.

U toku turističko-nautičke sezone, putnicima će na pristaništu biti na raspolaganju sezonski info-centar Turističke organizacije Beograda sa promotivnim materijalima o Beogradu. Svakodnevno će raditi i menjačnica, bankomat i prodavnica suvenira, hrane i pića i drugih proizvoda koji prenose i promovišu duh Beograda i Srbije. (Beoinfo)