Naslovna » Izlasci » Film » „Noje“ od danas u bioskopima
Noje

„Noje“ od danas u bioskopima

Posle premijere u Sava centru, od danas će se u bioskopima prikazivati film „Noje“ (Noah) u kom uloge tumače Rasel Krou, Dženifer Koneli, Rej Vinston, Ema Votson, Entoni Hopkins i Logan Lerman.

Film je inspirisan epskom (biblijskom) pričom o hrabrosti, požrtvovanju i nadi. Pošto je Noje završio barku, nebo je potamnelo, brane su se otvorile i počela je da pada najobilnija kiša koju je čovečanstvo videlo koja je trajala 40 dana i 40 noći…

Film je režirao vizionar, Daren Aronovski, koji o svom delu kaže:
– Publika može da očekuje sve prepoznatljive trenutke iz Nojeve priče… barku, životinje, decu razvrata, prvu dugu, golubicu… Ali su predstavljeni u novom i neočekivanom svetlu. Umesto da ponavljamo ono što je već viđeno, pažljivo smo proučili Knjigu postanja i stvorili okruženje u kojem su ova čuda mogla da se dese.

Cela priča o Noju i barci koju je sagradio pre nego što planeta biva uništena, zauzima samo nekoliko strana u Knjizi postanja. Ali tih nekoliko pasusa je tokom vremena imalo dubok i dugotrajan uticaj na milijarde ljudi širom planete, zato što potresa najveće dubine zla i najviše visine vere i održava nadu u iskupljenje posle katastrofe.

Priča je prvi put preneta na filmsko platno 1928. godine pod naslovom „Nojeva barka“ koja je bila kratkometražna holivudska produkcija biblijske poplave sa elementima drame Prvog svetskog rata. Od tada je napravljeno nekoliko Diznijevih kratkih animiranih adaptacija, i nekoliko stripovnih varijanti, ali nikada niko nije priču o Noju obradio kao vizuelnu avanturu koja je i dugometražni film sa ozbiljnom produkcijom, vizuelni užitak koji oživljava stranice Biblije, niti je jedan reditelj ponirao direktno u njene osnovne motive – šta znači biti čovek.

Aronovski smatra da Nojeva priča konačno može da se ispriča kako treba tehnologijom 21. veka, dok će se i dalje poštovatu snažna priča biblijskog teksta.

– Nisam hteo da produbljujem predrasude koje već postoje u pop kulturi o Noju. Hteo sam da ovaj Noje bude svež, neposredan i realan – kaže reditelj i scenarista ove fantastične drame. (danubeogradu.rs)