Naslovna » Izlasci » Izložbe » Opština Vračar: Izložba slika Ilije Pandurovića
Rad Ilije Pandurovića
Rad Ilije Pandurovića

Opština Vračar: Izložba slika Ilije Pandurovića

U galeriji opštine Vračar u Njegoševoj 77 danas (11. marta) od 18.30 biće otvorena izložba slika Ilije Ike Pandurovića iz umetničke kolekcije porodice Stojiljković. Autorka izložbe je istoričarka umetnosti Tijana Stojiljković.

Ilija Pandurović (1933–2013) diplomirao je na Likovnoj akademiji u klasi profesora Zore Petrović i Ljubice Cuce Sokić, a i sam je bio profesor u Umetničkoj školi. Imao je 28 samostalnih izložbi u bivšoj Jugoslaviji, Australiji i Italiji i učestvovao na više od sto kolektivnih izložbi. Dela mu se nalaze u nekoliko muzeja, galerijama i kolekcijama velikih firmi. Dobitnik je više nagrada – za crtež, slikarstvo i pejzaž.

Rođen na Čuburi, gde je i proveo veći deo života, često je viđan na potezima od Ade Međice na Savi, na Ušću ili na Velikom ratnom ostrvu na Dunavu kako šeta i upija ono što će kasnije preneti na platna. Njegove slike su prepoznatljive jer su mu teme slične. Beograd je njegovo veliko nadahnuće, ali su to i golubovi kao neizostavni element njegovog života. Slikao ih je raznih formata i oblika, ali uvek sa jednakom strašću.

Može se slobodno i reći da je začetnik posebnog onorističkog slikarstva u Srbiji. Slike su mu lirske, poetične, pomalo mistične, dok se na nekim platnima provlači čvrsta geometrijska mreža satkana od trouglova, rombova i kvadrata raznih boja, vešto ukomponovanih u glavne aktere – golubove. (Beoinfo)

loading...