Naslovna » Turizam » Posle sedam godina: Rimski bunar dostupan posetiocima
Rimski bunar
Rimski bunar

Posle sedam godina: Rimski bunar dostupan posetiocima

Rimski bunar na Beogradskoj tvrđavi ponovo je, posle sedam godina, građanima i turistima dostupan za razgledanje.

Uz veliku podršku Privremenog organa grada Beograda i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, JP „Beogradska tvrđava“ u veoma kratkom periodu obnovilo je ovu veoma važnu turističku atrakciju Beograda.

Za ovaj bunar vezane su mnoge legende, ali je on za važan kao deo Beogradske tvrđave, ali i naše istorije.

– Otvaranje Rimskog bunara nije mala stvar i pokazali smo da uz malo volje i organizacije za kratko vreme to može da se uradi. Nastavićemo da ulažemo u Beogradsku tvrđavu jer je ona za turiste magnet i mesto koje se, pored Hrama Svetog Save, najviše posećuje u glavnom gradu. Sledi projekat kojim ćemo pokušati da je učinimo još atraktivnijom za turiste, kako bi grad, preduzeće koje rukovodi njome, ali i čitav turizam Beograda imali više koristi – rekao je Goran Vesić, sekretar Privremenog organa grada Beograda.

Obnovljene su sve elektroinstalacije i urađeni svi neophodni bravarski radovi (ograda i opno iznad bunara), kako bi građani mogli bezbedno da ga posećuju. U sledećem periodu posete će biti besplatne, a za razgledanje je dostupan svakog dana od 10.00 do 18.00, uz podršku stručnog vodiča u kontrolisanim grupama od petnaest ljudi. Za početak, neće biti dostupno silaženje spiralnim stepenicama, iako je objekat potpuno bezbedan, da ne bi došlo do bilo kakvih problema.

Rimski bunar je bio cisterna za vodu, koja se koristila u 18. veku. Građevina je iz austrijskog doba, tačnije sagrađena je oko 1731. godine, i tu se sakupljala voda sa površine. Legenda kaže da je postojala veza između bunara i reke. Dno nije potpuno istraženo, a pokušaj je bio 1940. godine, kada su i napravljena najveća istraživanja. Istraživanja će uslediti tokom narednih godina.

Na Beogradskoj tvrđavi će se i dalje raditi, a da je uz pomoć grada osmišljena ideja da se organizuju donacije stranih i domaćih investitora za sve one koji žele da ulažu u spomenike kulture. (Beoinfo)