Naslovna » BG svaštara » Promocije » Sajam knjiga za decu: Kreativni centar trinaesti put u Bolonji
Kreativni centar - Bolonja
Kreativni centar - Bolonja

Sajam knjiga za decu: Kreativni centar trinaesti put u Bolonji

Ovogodišnji, 51. Sajam knjiga za decu u Bolonji održava se od 24. do 27. marta. Kreativni centar samostalno nastupa na ovom velikom sajmu.

Kreativni centar ima sopstveni štand, koji će, kao i prethodnih godina, biti mesto za razmenjivanje iskustava i utisaka s mnogobrojnim izdavačima, kao i za prikazivanje novina u sopstvenoj produkciji.

Novo u ponudi Kreativnog centra

Za strane izdavače pripremljeno je nekoliko novih izdanja: slikovnice iz edicije Radoznali meda (Ko se to čuje?, Ko je to gladan?, Gde je moja mama?), radni listovi Veseli vrtić, Likovno za predškolce i Od zlatne ribice do; dve knjige iz edicije Popularna nauka (50 eksperimenata iz mikrosveta i 55 eksperimenata iz prirode), kao i priručnici Teorija muzike, Geografska merenja i Menopauza; romani Zelenbabini darovi i Roman u mojoj glavi; izdanja za odrasle – Knjiga utisaka i Stresolovka.

Najuspešnija izdanja Kreativnog centra u svetu jesu ona koja pripadaju kategoriji Non Fiction (pre svega knjige iz oblasti popularne nauke i popularne psihologije). Izdanja su prevedena delimično ili u celini na engleski jezik. Ove godine istaknut je roman „Zelenbabini darovi“ Ivane Nešić pa je za Sajam odlomak knjige preveden na engleski i ruski jezik, a u pripremi su i prevodi na francuski i nemački za Sajam knjiga u Frankfurtu.

»»» Katalog Bolonja 2014 na engleskom

Štand Kreativnog centra biće i mesto s kojeg će se ići u potragu za novim naslovima stranih izdavača. Cilj je da se pronađu zanimljivi naslovi koji će biti prevedeni i objavljeni na srpskom jeziku kako bi naša deca imala priliku da na maternjem jeziku čitaju odabranu dečju literaturu.

Uspeh knjiga Kreativnog centra u svetu

Kreativni centar - Seks za početnike
Kreativni centar – Seks za početnike

Veliki broj stranih izdavača pokazao je interesovanje za izdanja Kreativnog centra, što je još jedan razlog za ponovno učešće na Sajmu knjiga u Bolonji. Do sada je skoro devedeset izdanja prevedeno na više od trideset jezika i objavljeno u mnogim zemljama širom sveta, u kojima su naišla na odličan prijem kod čitalaca.

Što se tiče najprodavanijih izdanja Kreativnog centra u svetu, knjiga Jasminke Petrović „Seks za početnike“ najpopularnija je jer je prevedena na dvadeset šest jezika. U nekim zemljama (Engleska, Češka, Slovačka, Mađarska) štampano je više izdanja. U Švedskoj je na osnovu knjige postavljena i pozorišna predstava za tinejdžere.

U poslednjih nekoliko godina u prvi plan izbija i naslov „Knjiga za svaku devojčicu“ Violete Babić, za koju su prava prodata u petnaest zemalja. Knjiga je doživela veliki uspeh u Češkoj, Slovačkoj i Litvaniji, a u Sloveniji, Rusiji i Kolumbiji u prodaji je četvrto izdanje. U tim zemljama prvi tiraž prodat je za manje od tri meseca.

Put u svet pronašle su i druge knjige iz edicije „Bez dlake na jeziku“, kao što su „Bonton“, „Škola“, „Slatka mala čedovišta“, knjige iz edicije „Mali kućni ogledi“, kao i „Beležnica za svaku devojčicu“, „Knjiga za svakog dečaka“ i „Beležnica za svakog dečaka“. Prava za knjige iz edicije „Šta sve Ana zna“ prodata su u Makedoniji, Hrvatskoj, Brazilu, Tajlandu, Nemačkoj, Kolumbiji i Kini.

Knjige iz edicije „Saznaj i probaj“ (Arheologija, Kako snimiti film, Botanika i Meteorologija) nedavno su objavljene u Kini, Portugaliji i Kolumbiji, a knjiga „Kako snimiti film“ objavljena je i u Poljskoj i Indoneziji.

Stranim izdavačima iz Rusije, Koreje, Brazila, Kolumbije, Indonezije i drugih zemalja zanimljiviji su naši priručnici namenjeni roditeljima (101 način da detetu pokažete da ga volite, Klopke za roditelje, Naučite dete da spava…).

U Sloveniji su prodata prava za devetnaest naslova, u Makedoniji za dvadeset četiri, a u Hrvatskoj za čak četrdeset knjiga Kreativnog centra.

S obzirom na to da je elektronska knjiga sve popularnija, taj trend nije zaobišao ni izdanja Kreativnog centra. Interesovanje za knjige „Seks za početnike“ i „Knjiga za svaku devojčicu“ pokazali su izdavači iz Norveške, Vijetnama i Engleske, a za knjige „Mali kućni ogledi“ zainteresovani su izdavači iz Češke. Četiri knjige iz serije „Šta sve Ana zna“ biće uskoro objavljene u Kini u elektronskoj verziji, na kineskom i engleskom jeziku.