Naslovna » Izlasci » Shopping » Sharp Aquos LC50LE751V – TV vrhunskih boja!
Sharp Aquos LC50LE751V
Sharp Aquos LC50LE751V

Sharp Aquos LC50LE751V – TV vrhunskih boja!

Japanskog proizvođača televizora Sharp nije potrebno posebno predstavljati. Najpoznatiji po tome što sve komponente za svoje televizore proizvode sami, čime su kontrolu kvaliteta doveli na najviši mogući nivo, momci i devojke iz kompanije Sharp ponosni su na ono što nude svojim korisnicima, ali i na sopstvenu tradiciju.

Sharp Aquos LC50LE751V je jedan od onih impresivnih televizora za koji ćete se odmah zapitati “koliko li ovo košta”, najpre zbog impresivnih dimenzija, na koje je malo ko u Srbiji navikao da viđa po domovima. Iako je vidljiva dijagonala ovog pametnog LED LCD televizora čak 50 inča, odnosno 127 cm, on ne deluje toliko glomazno. Iz profila je izuzetno tanak, prilično je lagan za svoje dimenzije, a tanak okvir oko ekrana ga čini elegantnim i minimalistički dizajniranim. Pa ipak, šta to sve znači? Da li je za njega potrebno da podignete trogodišnji kredit?

Osim izgleda, a kasnije i priličnih kvaliteta kad je prikaz slike u pitanju, najpre nas je iznenadila i cena koja se na našem tržištu kreće oko 800 evra, što svakako nije mnogo za smart LED LCDTV poslednje generacije, koji pritom pripada višem segmentu. Sharp je svakako odlučio da se probije na tržišta Istočne Evrope, ali ne na uštrb kvaliteta i ubacivanja “mačke u džaku”. Ne, komponente unutar modela Aquos LC50LE751V napravljene su u Japanu, što znači da Sharp ne odustaje od svoje tradicije i to jako cenimo.

Kvalitet izrade je na visokom nivou – iako mnogi kažu da je najbitnije kakvu sliku daje, studije pokazuju da ljudi ipak radije kupuju lepše dizajnirane televizore. Sharp Aquos LC50LE751V izgleda lepo i kada je isključen, zahvaljujući glossy (piano) finišu i tankom profilu što oko ekrana, što sa strane (kačenje na zid je takođe moguće i podržana su sva tri evropska i univerzalna VESA standarda za postavljanje na wall-mount postolja.

Prelepi Sharp logo na donjoj strani može biti diskretno osvetljen (može se isključiti iz menija), a najveće iznenađenje za ovaj cenovni razred, osim solidne tananosti iz “profila”, jeste i bogat broj audio i video konekcija. USB i LAN konektori su tu, što je i očekivano za pametan TV uređaj, ali su tu isto tako i WiFi N-draft radio sa integrisanom antenom, te čak četiri HDMI 1.4 konektora (na evropskim modelima, WiFi dodatak stiže u vidu USB adaptera, pa proverite da li ga prodavac isporučuje u kutiji, kao što je to bio slučaj sa našim test primerkom). USB media plejer funkcioniše perfektno, čita sve moguće HD i SD video fajlove, muziku i slike, pa čak i Office dokumente, a tu je i DLNA (Digital Living Network Appliances) konektivnost bazirana na novoj Sharp Aquos Net+ platformi za koju su spremne brojne korisne aplikacije (YouTube, Picasa, Skype, Napster, Hulu i druge)

Sam ekran je baziran na Sharp LCD vertical allignment TFT matrici sa ivičnim W-LED osvetljenjem i light-guide difuzorom sa micro dimming opcijom koja služi za kvalitetnije i bolje raspoređeno osvetljenje, ali i precizniju i bolju dinamiku. Video procesor se brine za “peglanje” svih nesavršenosti (SD i HD) signala (de-judder, true cinema 24p, motion blur, de-noise, de-blocking itd.), koje je ipak najbolje isključiti kada je izvor blu-ray plejer ili softverski plejer sa računara (koji već vrše sve ove funkcije).

Pošto se radi o velikom ekranu, mnogi korisnici će se plašiti da Sharp Aquos LC50LE751V nije veliki potrošač električne energije. Zato je zadovoljstvo pomenuti i to da uređaj pripada A+ grupi proizvoda sa potrošnjom od 70W, dok je tipična potrošnja još i niža (malo ko drži uređaj na maksimalnom nivou kontrasta i osvetljenja koji iznosi 350 kandela po kvadratnom metru, dok je kontrast nominalno 5000 : 1).

Najveća mana ovog velikog i impresivnog televizora je svakako nedostatak 3D opcije, što ipak velikom broju korisnika i neće smetati. Najveći broj onih koji imaju ove televizore i retko gledaju 3D filmove – bar su tako pokazala istraživanja. Ipak, kvalitetu prikaza, a posebno reprodukciji boja se teško može šta zameriti i po tome je Sharp i veoma poznat. Naime, osim tri sub-piksela (crveni, plavi i zeleni), Sharp razvija Quattron matrix LCD tehnologiju koja ovim trima sub-piksela dodaje i jedan dodatni, žuti sub-piksel, što obogaćuje kolornu sliku i pruža bolju kontrolu pri promeni uglova tokom rotacije tečnih kristala, time ubrzavajući i sam odziv (dakle, daleko bolje “performanse” tokom prikaza video igara).

Ukratko, Sharp Aquos LC50LE751V je jedan od najboljih klasičnih LED LCDTV uređaja koje možete kupiti na našem tržištu. Nudi zaista mnogo za uložen novac, a osim kvalitetne slike, pruža i visok kvalitet izrade. Nije velika tajna da na evropskom nivou, Sharp ima najmanji povraćaj robe koja se pokvarila u garantnom i van-garantnom roku. Domaćim kupcima to mnogo znači, pogotovo što se radi o proizvođaču sa neprikosnovenim reomeom, a sam uređaj je čak i povoljniji od konkurencije u vidu Sony-ja ili Panasonic-a, s obzirom na to da pravi videofili korejske proizvođače i ne smatraju konkurencijom. Od nas, Sharp Aquos LC50LE751V dobija apsolutnu preporuku.

Cena (sa PDV-om): Uzorak

loading...