Naslovna » Izlasci » Izložbe » Skriveno blago Doma Jevrema Grujića
Skriveno blago Doma Jevrema Grujića
Skriveno blago Doma Jevrema Grujića

Skriveno blago Doma Jevrema Grujića

Izložba „Skriveno blago Doma Jevrema Grujića“ postavljena je u galeriji Doma vojske Srbije u Beogradu i otkriva bogatu riznicu umetničkih predmeta iz 18, 19, i 20. veka.

Izložba je zajednički projekat Doma Jevrema Grujića, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu i Medija centra „Odbrana“. Po rečima Lazara Šećerovića, potomka Jevrema Grujića, izložba je izazvala veliko interesovanje medija i posetilaca, a do sada je videlo oko 25.000 posetilaca.

Zbirka obuhvata dela najznačajnijih srpskih umetnika: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Arsenija Petrovića, Zore Petrović, Ivana Tabakovića, Đorđa Krstića, kao i upotrebne predmete, stilski nameštaj, diplomatske uniforme, kolekciju starog oružja iz I i II srpskog ustanka, arhivsku građu.

Posetioci mogu da vide i najstariju venčanicu u Srbiji iz 1856. godine, kako je izgledala Jelena Grujić, prva žena koju je odlikovao sultan, pušku Hajduk Veljka, najviša evropska odlikovanja – orden francuske legije časti, bugarsku carsku krunu, turski zlatni polu mesec, svadbeni dar koji su Stevan i Stana Đirić dobili od kraljice Natalije i kralja Milana Obrenovića.

Jedan konceptualno i prostorno zaseban segment zasnovan je na fotografijama prve diskoteke na Balkanu, otvorene u Domu Jevrema Grujića 1967. godine.

Dom Jevrema Grujića prvi put je otvoren za javnost u okviru manifestacije Dani evropske baštine, 2005. godine, i od tada je svake godine dostupan za posetioce u okviru ove i drugih gradskih manifestacija i po posebnoj najavi grupa posetilaca zainteresovanih za kulturni turizam. (Beoinfo)

loading...