Naslovna » Izlasci » Film » „Velika lepota“ u bioskopima od 27. marta
Velika lepota

„Velika lepota“ u bioskopima od 27. marta

Dobitnik Oskara za strani film „Velika lepota“ (La grande bellezza) prikazivaće se u bioskopima od 27. marta.

Film „Velika lepota“ italijanskog reditelja Paola Sorentina oslikava dekadentni i izveštačeni svet visoke buržoazije u Rimu, u čijem vrtlogu je Džep Gambardela, tužni 65-godišnji pisac i novinar. Domaća publika biće u prilici da uživa u predivnim kadrovima Rima i hedonističkoj šetnji glavnog junaka po društvenom životu rimske kulturne elite.

Šezdesetpetogodišnji plejboj, kralj visokog društva, Džep Gambardela, šarmantni hroničar Rima, kulturnog života Večnog grada, stalni je gost zabava, koje, implicitno, ukazuju na dekadenciju kulturnih krugova rimske prestonice. Džep je noćna ptica koja za život zarađuje kao novinar, prinuđen da stalno objašnjava neostvarenim ili ostvarenim umetnicima zašto je prestao da piše posle jednog i jedinog objavljenog romana. Posle smrti žene koje je u mladosti voleo, Džep počinje da se preispituje.

Sorentinova „Velika lepota“ je stilizovani filmski esej o životu bogatog snoba, koji prezrivo gleda na svoje okruženje i traga za čistom, pravom emocijom i iznad sveg – lepotom.

Ovaj italijanski film koji je prikazan na ovogodišnjem FEST-u, osvojio je Oskara za najbolji strani film na 86. dodeli nagrada Američke filmske akademije, pošto je trijumfovao na dodeli nagrada Evropske filmske akademije krajem 2013. godine. (danubeogradu.rs)

loading...