Naslovna » Izlasci » Izložbe » Vladan Sibinović: „Arhiviranje Beograda“
Vladan Sibinović - Arhiviranje Beograda

Vladan Sibinović: „Arhiviranje Beograda“

Od 18. marta (19.00) do 1. aprila u Galeriji Doma omladine Beograda biće otvorena izložba „Arhiviranje Beograda“ Vladana Sibinovića.

Mladi umetnik je predstavio svoje radove:
– „Arhiviranje Beograda“ nastaje kao ciklus fotografija predstavljajući objekte koji su imali osobenu ulogu u kreiranju urbanističkih i arhitektonskih sekvenci glavnog grada Srbije. Jedinstveni, sa ličnim i važnim istorijama prisutni, iz puno razloga bivaju zaboravljeni, prepušteni propadanju i nestajanju.

Fotografisanje ovih artefakata kulture započeto je kao kritika prema društvu koja je u procesu stvaralačkog traganja poprimila sasvim novi oblik. Boraveći među otpacima civilizacije, onoga što je moderno društvo stvorilo, a potom zanemarilo i ostavilo slučaju, dovelo je do neke vrste smiraja. Slike koje sam doživeo na ovim mestima jasno prikazuju sav tehnički progres kojim je čovek opterećen, teško vreme i njegove složenosti koje se pojačavaju svake godine.

Okružen mnogobrojnim informacijama i zaglušujućim zvukovima sveta današnjice najednom sam dospeo u tišinu. U prostor gde vreme stoji, gde mrtvi industrijski proizvodi ponovo oživljavaju u igri s apsolutnim, s beskonačnim.

Apokaliptične scene kroz koje sam prolazio jesu slika čovekove svesti sa njenom odgovornošću i obavezama. One se mogu doživeti kao opomena, kazna ili nada za mogućom promenom. (danubeogradu.rs)

loading...