Naslovna » Turizam » Beogradska tvrđava: Otvorena je Sahat-kula
Sahat-kula

Beogradska tvrđava: Otvorena je Sahat-kula

Sahat-kula na Beogradskoj tvrđavi otvorena je za posetioce.

Posle rekonstrukcije prilaza i radova na satnom mehanizmu, Kula je dostupna za razgledanje svakog dana (i vikendom) od 11.00 do 19.00. Cena pojedinačne ulaznice je 80 dinara, za organizovane grupe 56 dinara, dok učenici, studenti i penzioneri plaćaju po 40 dinara.

Sahat-kula se nalazi iznad kapije koja je po njoj dobila naziv (Sahat-kapija) i koja predstavlja glavni ulaz na Gornji grad Beogradske tvrđave. Građena je sredinom 18. veka, od 1740. do 1789. godine. Njen ukupan izgled, sa naglašenim elementima baroka, neposredno svedoči o vremenu njenog nastanka. Kula sa satom je prepoznatljiv detalj u turskim čaršijama, ali se u tvrđavama retko javljaju, tako da se beogradska po tome može smatrati neuobičajenim primerom.

Časovnik ima centralni mehanizam i tegove, kao i dva gonga, a između dva navijanja časovnik može da radi oko nedelju dana. Satni mehanizam u potpunosti je obnovljen 2002. godine i danas radi na savremenim principima.

Sahat-kula je jedan od malobrojnih objekata na Beogradskoj tvrđavi koji nije pretrpeo značajnija oštećenja, te i danas čuva sva autentična arhitektonska i stilska obeležja. Visoka je 27,5 metara. (danubeogradu.rs)

loading...