Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Danas se obeležava Dan planete Zemlje
Dan planete Zemlje
Dan planete Zemlje

Danas se obeležava Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obeležava se danas, 22. aprila.

U ovogodišnjoj poruci generalni sekretar UN Ban Ki Mun istakao je da je ovo prilika da čovek razmisli o svom odnosu prema planeti koja je njegovo uporište i pod sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnosti.

„Vazduh koji dišemo, voda koju pijemo i tlo iz koga raste naša hrana deo su osetljivog globalnog eko sistema koji je pod sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnosti. Od nestajanja šuma u tropima do uništavanja riba u okeanu, od sve većih nestašica pijaće vode do rapidnog opadanja biodiverziteta i sve zagadjenijeg vazduha i mora u mnogim delovima sveta, vidimo tešku ruku čovečanstva“, naveo je Ban u poruci koja je objavljena na sajtu UN.

On je naglasio da je potrebna globalna promena stava i postupanja, a posebno je važno pozabaviti se načinom na koji nastaje energija na kojoj se bazira opstanak čovečanstva.

„Sagorevanje fosilnih goriva je osnovni uzrok klimatskih promena, koje sve više prete napretku i stabilnosti svih regiona. Zato su svetski lideri obećali da će 2015. postići globalni obavezujući klimatski sporazum“, naveo je Ban i najavio za 23. septembar klimatski samit na najvišem nivou, koji će biti priprema za sporazum.

U Beogradu će, povodom Dana planete, ambasada SAD organizovati uređenje parka posvećenog lekarki Rozali Morton koja je osnovala tri bolnice u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata, uključujući i jednu u Beogradu.

Cilj akcije je da se pokaže podršku SAD naporima da se zaštiti životna sredina, kao i da se podigne svest građana Srbije, a posebno mladih o tom važnom pitanju.

Dan planete Zemlje, 22. april, obeležava se od 1992. godine, odlukom Ujedinjenih nacija, a pošto je u Rio de Žaneiru održana konferencija o životnoj sredini i održivom razvoju. Cilj je da se na taj dan čovečanstvo upozori na loše stanje u kome se planeta nalazi zbog prekomernog zagadjenja i nekontrolisane potrošnje resursa. (Zelena Srbija)

loading...