Naslovna » Porodica » DKC „Majdan“ – četiri godine rada
Majdaonica
Majdaonica

DKC „Majdan“ – četiri godine rada

U subotu, 26. aprila od 11.00 do 14.00, Dečiji kulturni centar „Majdan“ obeležiće četvrti rođendan i ujedno petstotu radionicu svog edukativnog programa „Majdaonica – rudnik dečijeg znanja“.

Četvrti rođendan „Majdaonice“ poklapa se sa petstotom radionicom, koje su se u početku održavale dva puta nedeljno, a od 2011. godine tri puta nedeljno, tokom cele godine.

U dosadašnjim „Majdaonicama“ učestvovalo je više od trista pedeset porodica sa decom do četiri godine. Od ukupnog broja porodica bar polovina dolazila je jednom nedeljno u kontinuitetu od nekoliko meseci, odnosno godina. Trenutno „Majdaonica“ ima više od sto aktivnih članova.

„Majdaonica“ promoviše zajedničku igru dece i odraslih, u kojoj je dete ravnopravni učesnik, a često i voditelj te igre. Podstiče druženje dece u najranijem uzrastu, kada većina njih prvi put izlazi iz zaštićene roditeljske sredine, a da se pri tom direktno ne odvaja od roditelja. Na taj način radionice predstavljaju svojevrsnu pripremu za vrtić. Aktivnosti često sadrže i elemente Montesori pedagogije.

„Majdaonica“ promoviše roditeljstvo kontinuiranom podrškom, a po potrebi i psihološkom pomoći roditeljima. Najveći uspeh „Majdaonice“ jeste taj što je velikom broju dece omogućeno da se igraju, uče i stvaraju u kreativnom okruženju, a njihovim roditeljima da se opuste, posvete svom detetu i izmeste iz stresne svakodnevice. (Beoinfo)