Naslovna » Izlasci » Film » Drama „Filomena“ u beogradskim bioskopima
Filomena

Drama „Filomena“ u beogradskim bioskopima

Film britanskog reditelja Stivena Frirsa „Filomena“ (Philomena) prikazuje se u beogradskim bioskopima.

Ovo je dirljiva priča o ženi koja traga pedeset godina za izgubljenim sinom

Neverovatna Džudi Denč (Judi Dench) tumači ulogu Filomene Li koja polazi u potragu za sinom koga je pod prisilom dala na usvajanje. Pomoć dobija od nekadašnjeg novinara Bi-Bi-Sija koga igra komičar Stiv Kugan (Steve Coogan).

Frirsov film je baziran na istinitoj priči koju je opisao britanski novinar Martin Siksmit (Martin Sixsmith) u svojoj knjizi „Izgubljeno dete Filomene Li“ (The Lost Child of Philomena Lee) 2009. godine, otkrivajući mnoge grehe katoličke crkve u Irskoj i Velikoj Britaniji.

Sve počinje kada tinejdžerka Filomena Li, štićenica u jednom irskom katoličkom konviktu, zanesena prvom ljubavlju rađa dečaka. Časne sestre otimaju bebu i daju je američkoj porodici na usvajanje.

Prikazivanje ovog filma u Vatikanu uticalo je na pokretanje istraga o sličnim slučajevima nelegalnog usvajanja u Irskoj sredinom 20. veka.

Film je osvojio devet nagrada na festivalu u Veneciji, po tri nominacije za Zlatni Globus i nagradu BAFTA (dobio je BAFTA za najbolji adaptirani scenario) i nominacije za Oskara u kategorijama najbolji film, adaptirani scenario, glavna glumica i najbolja muzika napisana za igrani film (Aleksandre Desplat). Prava Filomena, otkrio je Frirs, posetila je set tokom snimanja.

Na nedavno održanom FEST-u „Filomena“ je izazvala smeh, suze i niz spontanih aplauza. (danubeogradu.rs)

loading...