Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Izložbe » KC Grad: Gradski salon
Nenad Dodić
Rad Nenada Dodića

KC Grad: Gradski salon

Od 14. (19.00) do 20. aprila, u okviru proslave petogodišnjice postojanja i rada, Kulturni centar Grad predstavlja izložbu „Gradski salon“ koja je koncipirana kao grupna izložba petnaest autora koji su svoje radove izlagali u okviru godišnjih programa Velike galerije od 2009. do danas.

Nataša Kokić, Marija Skoko, Vesna Pešić, Iskra Blagoeva, Jasmina Stepić, TKV, Milica Pantelic, i Željko Lončar, Vjeko Sumić, A3 Format, Mane Radmanović, Miloš Gazdić, Nenad Dodić, Tomaso Bonaventura, Branislav Nikolić i Vuk Vučković su talentovani umetnici vrlo različitih izraza i medija izražavanja od fotografije preko ilustracije, slikarstva do skulpture pa samim tim komponuju jedan eklektički mozaik umetnosti koji je siže izlagače sezone.

Velika (gradska) galerija

Žiri od pristiglih prijava na konkurs bira projekte te formira godišnji program galerije, trudeći se da afirmiše mlade autore kao i da ostvaruje diverzitet projekata koji će galerija predstaviti. Galerija je zbog toga pozicionirana na umetničkoj sceni grada kao mesto za afirmisanje uglavnom mlađih autora bez obzira na prirodu njihovih medija i umetničkog izraza (bilo da je u pitanju grafički dizajn, kostim i drugi vidovi primenjene umetnosti, skulptura, slikarstvo, performans…).

Nespecijalistička orijentacija galerije otvara prostor za pluralizam umetničkog izraza koji čini njen godišnji program zanimljivim i svestranim, te tako pravi presek stanja savremene umetničke produkcije u svim medijima, koliko god to vremenski okvir omogućuje.

Upravo to se može reći i za grupnu izložbu koja će obeležiti petogodišnjicu rada. Postavka je koncipirana, ne oko neke precizne teme ili medijuma, već oko principa rada galerije, oko njenih proteklih izložbi i autora koji su učestvovali u godišnjem programu do sada. Takva koncepcija nametnula se sama po sebi kao adekvatna obeležavanju jubileja jer na najbolji način iznosi suštinu onoga što jeste galerija Grada.

Savet galerije pozvao je umetnike da se u nju vrate i delićem svog rada doprinesu stvaranju mozaika izložbi već održanih u proteklim godinama. Publika će tako moći da se podseti šta je sve imala priliku da vidi u galeriji, dok će oni koji nisu bili redovni imati priliku da vide siže pet izlagačkih sezona, na jednom mestu. (danubeogradu.rs)

loading...