Naslovna » Izlasci » Izložbe » Kreativni centar: Svet kroz slikovnice
Svet kroz slikovnice
Svet kroz slikovnice

Kreativni centar: Svet kroz slikovnice

Biblioteka grada Beograda i Kreativni centar, u dogovoru s Narodnom bibliotekom Francuske, organizuju veliku izložbu slikovnica iz celog sveta u Biblioteci grada Beograda od 2. do 26. aprila.

Izložba Svet kroz slikovnice obuhvata oko 300 najboljih slikovnica iz 36 zemalja iz celog sveta (Engleska, Nemačka, Argentina, Brazil, Kolumbija, Madagaskar, Norveška, Singapur, SAD, Švedska, Hrvatska, Srbija i druge).

Projekat su 2011. godine pokrenuli IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions) i Međunarodni odbor za književnost za decu i mlade (IBBY – The International Board on Books for Young People).Kreativni centar - Mačka - naslovna

Odabrane knjige predstavljaju izbor bibliotekara iz svake zemlje. Bibliotekari iz 27 srpskih gradova glasali su krajem 2012. i početkom 2013. imajući u vidu najtraženije slikovnice u svojim bibliotekama, one omiljene među decom i one, po njihovom mišljenju, najedukativnije. Od 10 odabranih slikovnica čak sedam su izdanja Kreativnog centra (Ježeva kućica, Miško Nećejed, Ljutito meče, Priča o valjušku, Dobri susedi, Zunzarina palata i Plavi kit).

Ona su, pored slikovnica iz 35 drugih zemalja, bila izložena u Finskoj tokom konferencije IFLA-e 2012, kao i na Međunarodnom sajmu knjiga u Bolonji 2013. godine. Kompleti odabranih knjiga nalaze se u narodnim biliotekama Francuske i Japana i sve zainteresovane zemlje mogu ih izložiti.

U vreme održavanja izložbe obeležavaju dva najznačajnija datuma koja se odnose na knjigu – Svetski dan dečje knjige (2. april) i Svetski dan knjige i autorskih prava (23. april). Izložbu će posetiti ambasadori zemalja koje su zastupljene na izložbi, studenti ilustracije i dizajna, a otvorena je i za decu iz vrtića i škola i zainteresovane građane. (danubeogradu.rs)

loading...