Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Pravac sila, Ti, Uskršnji bazar rukotvorina…
Ti (foto: Branko Starčević)
Ti (foto: Branko Starčević)

Mini BG vesti: Pravac sila, Ti, Uskršnji bazar rukotvorina…

»»» Do 23. aprila u Galeriji O3one na Andrićevom vencu otvorena je izložba „Pravac sila“ koja predstavlja dela 18. umetnika nastala u „umetničkoj labaratoriji“ Artoll u Nemačkoj.

»»» U subotu, 12. aprila od 16.00 u sali Amerikana Doma omladine Beograda biće obeležen Dan poletanja prvog čoveka u Svemir – Jurija Gagarina i Svetski dan kosmonautike. Dom omladine Beograda, Phoenix Creative Studio, Ruski dom i Muzej vazduhoplovstva Beograd tim povodom zajednički organizuju više aktivnosti. Ulaz je slobodan!

»»» U Kući kralja Petra 11. aprila od 20.00 biće igrana monodrama „Kabul„, deo iz predstave Narodnog pozorišta „Kod kuće / Kabul“, po tekstu Tonija Kušnera, u režiji Željka Đukića. Ulogu Kućevne u monodrami tumači Dušanka Glid Stojanović, prvakinja Drame Narodnog pozorišta.

»»» Ispred Hrama Svetog Save u subotu, 12. aprila od 10.00, održaće se tradicionalna izložba uskršnjih jaja svih 16 beogradskih škola u kojima nastavu pohađaju učenici sa smetnjama u razvoju. Manifestaciju, uz podršku Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, organizuje Osnovna škola „Dušan Dugalić“.

»»» Međunarodna biciklistička trka Banjaluka–Beograd biće održana od 11. do 13. aprila, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omadinu grada Beograda i nadležnih gradskih institucija iz Banjaluke i Bijeljine. Reč je o jednoj od najlepših biciklističkih manifestacija u regionu na kojoj će učestvovati 32 ekipe i blizu 200 biciklista. Trka odvijati u dve etape (od Banjaluke do Brčkog i od Bijeljine do Beograda), a neće biti zaustavljanja na granici između Srbije i Republike Srpske. Cilj je kod Muzeja „25. maj“ na Dedinju, dok se biciklisti očekuju u nedelju, 13. aprila oko 14.00. Dodela medalja biće ispred severne tribine Partizanovog stadiona.

»»» U zemunskoj školi „Dimitrije Davidović“ danas (11. april) u podne biće održana manifestacija „Prolećdan„. Posle sadnje japanske trešnje, biće održano muzičko takmičenje, pozorišna radionica i izložba likovnih radova.

»»» U petak, 11. aprila od 21.00, u Klubu Doma omladine Beograda biće održan koncert beogradskog dvojca Ti.

»»» Na Gradskom trgu u Obrenovcu danas (11. april) od 11.00 do 14.00 će biti organizovana akcija udomljavanja pasa i mačaka.

»»» Tokom vikenda, 12. i 13. aprila od 10.00 do 20.00, u hotelu Metropol Palace biće otvoren Uskršnji bazar rukotvorina žena izbeglica i raseljenih lica. Bazar se održava pod pokroviteljstvom Fondacije Nj. K. V. princeze Katarine.

»»» Međunarodni plivački miting biće održan 12. i 13. aprila u Sportskom centru „11. april“, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda. Očekuje se učešće više od 600 plivača. Povod za održavanje mitinga je obeležavanje 34. godine od nastanka Plivačkog kluba „11. april“.

»»» Izdavačka kuća Laguna organizovala je akciju u kojoj na postojećih 10% količinskog popusta dodaje još 5%. Do 15. maja ostvarite dodatnih 15% popusta na kupovinu tri ili više knjiga u izdanju Lagune. Iskoristite priliku i kupite Lagunine knjige sa 15% popusta u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca. Akcija će važiti i na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs. Za vreme akcije važe članski popusti.

»»» Od 11. (19.00) do 21. aprila u galeriji „Start ’06“ KC „Čukarica“ biće otvorena izložba lampi – skulptura Borisa Deheljana i slika Milice Vučković pod nazivom „Gvozdena kap“. Ovom jedinstvenom izložbom lampi – skulptura koje su napravljene od metalnih šrafova, mladi umetnik je zakoračivši u svet realnosti svojim stvaralaštvom preneo lične stavove i odnos prema planeti Zemlji i ekologiji, ovekovečio sve ono što ujedno stvara i uništava naše najtananije emocije, opomenuo i upozorio vriskom svetlosti na mrak koji nas okružuje. Slikama Milice Vučković otvoriće se „metalna vrata“, čime će izložba postati „Gvozdena kap“ kao simbol neuništivosti pravih vrednosti. Ulaz je slobodan.

»»» Povodom tradicionalne manifestacije Majski susreti, Akademija 28 raspisala je Konkurs za amatersko književno i likovno stvaralaštvo. Pravo učešća imaju svi književni i likovni stvaraoci amateri. Više o konkursu pročitajte OVDE. (danubeogradu.rs)