Naslovna » Izlasci » Film » Nedelja grčkog filma od 23. do 28. aprila
Divlja patka

Nedelja grčkog filma od 23. do 28. aprila

U Domu omladine Beograda i Kinoteci od 23. do 28. aprila biće organizovan serijal Nedelja grčkog filma.

Povodom grčkog Predsedavanja Savetu EU, Ambasada Grčke u Beogradu sa brojnim partnerima organizuje besplatnu manifestaciju pod sloganom „Slike iz prošlosti, vizija budućnosti“ a domaća publika će biti u prilici da vidi najopsežniju retrospektivu Grčkog filma do sada, od klasičnih filmskih ostvarenja, pa do najrecentnijih naslova.Za dž

Grčka kinematografija živi trenutno svoj zlatni period – sve češće se govori o novom talasu grčkog filma koji kritičari, kako zbog estetskih tako i zbog tematskih karakteristika definišu kao „Greek Wierd cinema“. Filmovi poput „Očnjaka“, „Atenberga“ ili „Mis Vajolens“ napravili su svetske uspehe, a sve se više govori i o najnovijoj generaciji filmskih stvaraoca čija ostvarenja ćemo videti i na ovoj retrospektivi.

PROGRAME POGLEDAJTE … OVDE!

Dom omladine Beograda će prikazati 12 filmova najnovije produkcije od kojih većina nikada nije bila u domaćoj distribuciji. Od već pomenutih preko najnovijih ostvarenja „L“ i „Septembar“, bićemo u prilici da vidimo i neobičnija ostvarenja istog pravca, kao što su istorijska drama „Crna polja“ ili futuristički „Divlja patka“. Takođe, domaća publika će moći da vidi i nekoliko velikih popularnih filmskih hitova kao što su „Haritonov hor“ i „Carigradska kuhinja“. Uz celovečernje filmove biće prikazani i najnoviji nagrađivani kratki filmovi.

Jugoslovenska Kinoteka će prikazati neke od najvažnijih filmova Grčke kinematografije kao što su „Bosonogi pavinjon“ ili „Crvene svetiljke“ ali i popularne uspehe poput „Ifigenije“, „Elektre“ ili „Peperminta“. Biće to još jedna prilika da se prisetimo i modernih klasika kao što su „Odisejev pogled“ ili melodrame „Neveste“.

Sve projekcije u Domu omladine Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci su besplatne. Za projekcije u Domu omladine Beograda neophodno je preuzeti besplatne propusnice. Ulaznice će se deliti u centralnom holu DOB-a, u periodu od 12.00 do 19.00, 16. i 17. aprila i od 22. aprila do kraja Festivala, odnosno dok bude propusnica.

Pored Ambasade Grčke, Doma omladine Beograda i Jugoslovenske kinoteke organizatori retrospektiva su i Delegacija EU u Srbiji i EU info centar, Grčka Kinoteka, Helenski filmski centar, Helensko poslovno udruženje i Helenski kulturni centar u Beogradu uz podršku Ministarstva kulture Srbije. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.