Naslovna » Izlasci » Film » „Nimfomanka“: Prvi deo već u bioskopima
Nimfomanka

„Nimfomanka“: Prvi deo već u bioskopima

Prvi deo filma „Nimfomanka“ (Nymphomaniac) reditelja i scenariste Larsa fon Trira prikazuje se u beogradskim bioskopima. Film je za starije od 18 godina.

Ovo je divlja i poetična priča o životnom putu jedne žene od najranije mladosti do njene pedesete godine, ispričana kroz glavni lik, Džo (Charlotte Gainsbourg) koja sebe predstavlja kao nimfomanku. Jedne hladne zimske večeri stari, šarmatni neženja Seligman (Stellan Skarsgard) pronalazi na ulici pretučenu Džo i odvodi je u svoj stan. Dok joj previja rane, zapitkuje je o njenom životu i pažljivo sluša njenu razgranatu i višeslojnu priču prepunu asocijacija i incidenata.

Film je prvobitno bio zamišljen da se prikazuje u celini, ali je zbog dužine podeljen na dva dela. Prvi deo čini pet poglavlja – Sve o pecanju, Džerom, Gospođa H, Delirijum i Mala škola orgulja, i prate mladu Džo kroz njena prva seksualna iskustva, zadovoljstva, ali i bolna suočavanja sa posledicama njenih postupaka.

Svetska premijera necenzurisane, integralne verzije prvog dela filma u trajanju od pet i po sati bila je u februaru ove godine na Berlinskom filmskom festivalu.

Autor čuvenih filmova „Kroz talase“, „Ples u tami“, „Dogvil“ još jednom je uspeo da šokira svet, ovoga puta neobuzdanim i kreativnim viđenjem seksualnog oslobođenja i nesputanosti. Film je izazvao brojne polemike i nekoliko zabrana prikazivanja na velikom platnu, ali su i publika i kritičari pozitivno ocenili ovaj film.

„Nimfomanka“ je posle „Antihrista“ (2009) i „Melanholije“ (2011) poslednji film Larsa fon Trira u njegovoj takozvanoj „trilogiji depresije“.

Film je premijerno u Srbiji prikazan na FEST-u. (danubeogradu.rs)

loading...