Naslovna » Izlasci » Film » „Nulta teorema“ od danas u bioskopima
Nulta teorema

„Nulta teorema“ od danas u bioskopima

Novi naučno-fantastični film Terija Gilijama „Nulta Teorema“ (The Zero Theorem) od danas se prikazuje u beogradskim bioskopima.

Kompjuterski genije Koen Leto (glumi ga dvostruki dobitnik Oskara Kristof Volc) radi na formuli kojom bi utvrdio da li život sadrži neko značenje. Ekscentričnog i povučenog Koena muče egzistencijalne poteškoće. Dok živi u izolaciji u spaljenoj crkvi, opsesivno radi na misterioznom projektu koji mu je poverio Menadžment (Met Dejmon), čiji je cilj da otkrije smisao života ili nedostatak istog – jednom za svagda.

Koena uznemiravaju nepoželjni posetioci kojima ne veruje, poput kolgerle Breinslei (Melani Tijeri), a tu je i čudo od deteta Bob (Lukas Hedžes) i njegov kolega nepredvidive naravi Džobi (Dejvid Tevlis) i on-line psihoterapeut dr Šrink – Rom (Tilda Svinton).

Gilijam direktno kritikuje savremeno advertajzing društvo i pokazuje do kog nivoa apsurda ono može da evoluira. Gilijam je izjavio da „Nulta teorema“ spada u deo trilogije distopijskih satira uz „Brazil“ i „12 Majmuna“.

Kao nepopravljivi vizualista, Gillijam tvrdi da bi ovo mogao da bude najekstremniji film koji je do sada snimio. Film se bavi i ranijim rediteljevim preokupacijama – odnosom između sadašnjosti i prošlosti, tankom crtom između stvarnosti i fantazije, slobodom i postojećim poretkom.

Film je kod nas premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u. (danubeogradu.rs)