Naslovna » Izlasci » Obilazak Astronomske opservatorije na Zvezdari
Astronomska opservatorija
Astronomska opservatorija

Obilazak Astronomske opservatorije na Zvezdari

U okviru Dana Beograda u petak, 18. aprila od 12.00 i 13.00, biće organizovan obilazak Aastronomske opservatorije na Zvezdari, prezentacija astronomskih instrumenata, velikog refraktora, kao i razgovor sa profesionalnim astronomima.

Ceo program Dana Beograda 2014 pogledajte OVDE!

Astronomska opservatorija u Beogradu jedna je od najstarijih naučnih institucija u Srbiji. Osnovana je 7. aprila 1887. godine kao „provizorna astronomska i meteorološka opservatorija“, na inicijativu profesora Velike škole Milana Nedeljkovića, koji je zatim bio i njen dugogodišnji upravnik. Sve do Prvog svetskog rata opservatorija se nalazi u zgradi u Karađorđevom parku, koja danas pripada Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Posle rata dobija više kvalitetnih astronomskih instrumenata, 1924. odvaja se od Meteorološke opservatorije, da bi 1929. započela, a 1932. godine bila završena izgradnja nove opservatorije na brdu Veliki Vračar.

Izgradnjom nove opservatorije rukovodio je Vojislav Mišković, koji je takođe rukovodio radom opservatorije. Posle Drugog svetskog rata brdo na kome se opservatorija i danas nalazi, kao i čitav okolni deo grada, po njoj (tj. zvezdarnici) dobija naziv Zvezdara. Novu opservatoriju projektovao je poznati češki arhitekta Jan Dubovi, a glavna zgrada smatra se prvim zdanjem u Beogradu u stilu modernizma i danas se nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture.

Naučni rad na Astronomskoj opservatoriji prati aktuelna svetska kretanja u oblasti astronomije. U ranijem periodu preovladavao je rad zasnovan na posmatračkim aktivnostima: određivanje tačnog vremena i geografskih koordinata, izrada zvezdanih kataloga, otkrivanje malih tela Sunčevog sistema i dvojnih zvezda, kao i određivanje njihovih putanja i slično.

Sa napretkom astrofizike u svetu počela su i kod nas prva redovna posmatranja aktivnosti Sunca i promenljivih zvezda, a zatim i brzi razvoj mnogih drugih oblasti.

Danas se na Astronomskoj opservatoriji obavljaju naučna istraživanja koja obuhvataju širok spektar aktuelnih astronomskih problema, od istraživanja Sunčevog sistema i našeg neposrednog kosmičkog okruženja, preko istraživanja tesnih dvojnih zvezda i zvezdanih atmosfera, istraživanja naše galaksije i drugih galaksija, aktivnih galaktičkih jezgara i crnih rupa, pa do načina nastanka i evolucije vasione u celini, kosmologije i astrobiologije. (Beoinfo)