Naslovna » Izlasci » Film » Royal Opera House: Direktan prenos baleta „Zimska bajka“
Zimska bajka
Zimska bajka

Royal Opera House: Direktan prenos baleta „Zimska bajka“

U Velikoj dvorani Sava centra, 28. aprila od 20.15, biće organizovan direktan prenos baleta „Zimska bajka“ iz Royal Opera House-a.

Kraljevska opera iz Londona pripremila je premijeru baleta „Zimska bajka“ koju će Beograđanima predstaviti TGI, Prva TV, Sava centar i British Council.

Priključujući se mnogim evropskim prestonicama i opštem trendu živih prenosa putem interneta, beogradska publika će od sada imati mogućnost da redovno prati i repertoar slavne britanske Kraljevske opere iz Londona. Putem posebno koncipiranih prenosa u visokoj rezoluciji, na velikom platnu najveće bioskopske dvorane na Balkanu, gledaoci će moći da prate vrhunske balete i opere iz ove kuće na Kovent gardenu.

Koristeći najnovija tehnička dostignuća, gledaoci ovih predstava imaće ekslukluzivan ugođaj prateći sva dešavanja na sceni i oko nje kao da su na licu mesta iako su za te događaje karte već odavno rasprodate. Na ovaj način, publika će biti u prilici da vidi ne samo ostvarenja najvećih međunarodnih baletskih i operskih umetnika, već će imati prilike da ih vidi i iza scene, čuje njihove intervjue posle samog nastupa.

Balet koreografa Kristofera Vildona i autorskog tima koji stoji iza ostvarenja „Alisa u zemlji čuda“, zasnovan je na Šekspirovoj priči o ljubomori, griži savesti, pokajanju i pomirenju.

Kristofer Vildon spada u red najeminentnijih koreografa današnjice. O širokoj popularnosti i priznatosti rada ovog koreografa, ali i o širini njegove stvaralačke ličnosti, željne umetnickih izazova, govori i svojevrsni umetnički „izlet“ koji je ovaj umetnik nedavno poduzeo, učestvujući u koreografskom osmišljavanju svečanog zatvaranja Olimpijskih igara, održanih 2012. godine u Londonu.

Loren Katbertson (Lauren Cuthbertson) posle „Alise“ ponovo sarađuje sa Vildonom pa će je publika videti u ulozi Hermione. U glavnoj muškoj ulozi publika će imati priliku da uživa u nastupu Edvarda Votsona (Edward Watson), danas jednog od vodećih britanskih baletskih igrača. Izvanredne igračke tehnike i jedinstvene interpretativne snage, Votson se već nametnuo kao igrač značajnog umetničkog potencijala, na šta nedvosmisleno ukazuje i činjenica da je Votson već prepoznat kao muza velikog koreografa Vajna Mekgregora.

Cena ulaznice je 1.000 dinara. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Sava centra, i Turističkom informativnom centru (Knez Mihailova 5; Robna kuća Beograd). (danubeogradu.rs)