Naslovna » BG servis » Siniša Mali – novi gradonačelnik Beograda
Siniša Mali
Siniša Mali

Siniša Mali – novi gradonačelnik Beograda

Novi gradonačelnik Beograda je Siniša Mali, za kojeg je na današnjoj sednici Skupštine grada glasalo 79 odbornika.

– Velika je čast i obaveza biti prvi čovek prestonice. Na čelu Beograda u proteklih 135 godina bila su mnoga slavna imena naše istorije, poput Nikole Pašića, Ljubomira Davidovića, Branka Pešića i Zorana Đinđića. Zato je preda mnom velika obaveza da učinim stvari dostojne ljudi koji su svojim delima zadužili ne samo Beograd već i čitavu Srbiju – istakao je novi gradonačelnik.

On je u svom ekspozeu rekao da građani Beograda treba da znaju istinu o stanju u glavnom gradu, jer je to važno, kako bi se uspešno sprovele korenite reforme. – U proteklih pet meseci upoznao sam se sa načinom na koji funkcioniše Gradska uprava, prednostima i manama takvog funkcionisanja, ali i sa svim javnim preduzećima i njihovim finansijskim problemima. U ovako kratkom roku, uspeli smo da stabilizujemo finansije i pripremimo osnovu za novu politiku, koja će se voditi u Beogradu u narednom periodu. Uspeli smo da obezbedimo uslove da grad normalno funkcioniše i, koliko je to bilo moguće, izađemo u susret svakom zahtevu svakog građanina Beograda. Imali smo ukupno 47 sednica Privremenog organa i doneli veliki broj odluka za koje smatram da su bile dobre i u interesu građana Beograda. Sve odluke bile su neophodne kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje grada. Da smo grad zatekli u boljem stanju, doneli bismo manji broj odluka – ukazao je Mali.

Najveći problem grada Beograda je teška i kompleksna finansijska situacija:
– Koliko je teška situacija u gradu govori činjenica da u ovom trenutku imamo tačno 10 milijardi i nešto više od 195 miliona dinara dospelih obaveza koje bi grad Beograd trebalo danas da plati, dok na računu grada ima nešto više od 600 miliona dinara – precizirao je Mali.

On je istakao kao poseban problem trend pada prihoda, koji su izraženi tokom prošle i u prvom kvartalu ove godine. Dok samo, kako je najavio, sledeće godine na ime kamata i glavnica na kredite koji su već uzeti, grad mora da plati oko 82,5 miliona evra.

– Upravo zbog toga, prvi prioritet biće finansijska konsolidacija, koju smo pokrenuli merama Privremenog organa. Konsolidacija će se sastojati u agresivnim merama štednje, smanjenjem nepotrebnih troškova i pravljenjem prioriteta u investicijama – istakao je gradonačelnik Beograda.

Po njegovim rečima, uvešće se centralizovana finansijska kontrola, ne samo u Gradskoj upravi već u svim gradskim preduzećima, kontrola troškova, s posebnim akcentom na veću efikasnost javnog gradskog prevoza. Mali je kao drugi prioritet istakao podsticanje direktnih investicija i povećanje zaposlenosti i samim tim i povećanje prihoda u budžetu grada.

– Beograd treba da bude ponovo grad kranova, gradilišta i dizalica i nadam se da ću sa svima vama u naredne četiri godine raditi na povećanju zainteresovanosti investitora. Konkretno, najvažnije investicije su Beograd na vodi, završetak nove železničke stanice Prokop, izgradnja nove autobuske stanice na Novom Beogradu, nova linija BG voza, od Prokopa do Resnika, najmanje četiri nove podzemne garaže. Završetak prve faze Veletržnice i pronalaženje partnera u njenom sprovođenju, završetak fabrike vode Makiš 2, i rekonstrukcija pogona Makiš 1, kao i nastavak radova na unutrašnjem magistralnom prstenu. Takođe, prioritet će biti i uređenje komunalne deponije u Vinči – precizirao je u svom ekspozeu Siniša Mali i poručio da svi navedeni projekti treba da donesu nova radna mesta.

Kada je reč o metrou, Mali smatra da je to jedan od najbitnijih projekata koji su potrebni Beogradu, ali i ukazao da postojeći predlog, tačnije prva linija metroa nije definisana da uzima u obzir razvojene projekte prestonice.

– Zbog toga je formirana Radna grupa koja će sagledati da li i kako buduća prva trasa treba da se gradi i kako da se integriše u sistem javnog predoza – istakao je Mali. On je poručio odbornicima Skupštine grada da ukoliko se uspe u realizaciji samo nekih od navedenih projekata, Beograd će izgledati potpuno drugačije.

– Dosadašnja praksa, gde su se veliki projekti finansirali iz kredita nije se pokazala kao dobra, zato želim da ukažem na neke druge modele finansiranja poput javno-privatnog partnerstva i koncesija. Pored ovih važnih projekata, prioritet će u naredne četiri godine biti i oni koji se tiču svakodnevnog života građana, kao što je semaforizacija raskrsnica, obnova parkova i ulica i izgradnja vrtića. Neutralisaće se sve crne rupe ispred škola u Beogradu, uvešće se „školicajci“ u obrazovane ustanove, dok će se veća pažnja posvetiti razvoju školskog sporta. Takođe će prioritet nove gradske vlasti biti osnaživanje kulturnih projekata i ustanova kulture, kao što je otvaranje Muzeja grada Beograda, jer duboko verujem da je kulturni duh Beograda njegova najveća vrednost – ukazao je novoizabrani gradonačelnik.

Treći prioritet, kako je istakao, biće povećanje efikasnosti Gradske uprave uvođenjem elektronske uprave i prilagođavanje radnog vremena sekretarijata građanima. Kao četvrti prioritet nove gradske vlasti, Mali je istakao vođenje odgovorene politike, ali u skladu sa mogućnostima grada.

– Teška ekonomska i socijalna situacija naši su najveći problemi. I zato je važno da se ozbebedi ekonomska stabilnost, ali i da se istovremeno zaštite građani, pre svih ugrožene i osetljive kategorije stanovništva – rekao je Mali.

Beograd je dobio svog 66. gradonačelnika.

Zamenik gradonačelnika grada Beograda je Andreja Mladenović.

Članovi Gradskog veća su: Stevo Tatalović, Marko Zeljug, Vesna Ivić, Stevo Marušić, Jasmina Milošević, Mirjana Milutinović, Dragomir Petronijević, Aleksandar Marković, Tanja Popović, Goran Aleksić, Slobodan Šolević, Aco Petrović i Radenko Durković.

Siniša Mali – CV

Siniša Mali rođen je 25. avgusta 1972. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kao Ron Brown stipendista, magistrirao je 1999. godine na Washington Universitu u St. Louis-u, SAD, smer finansije (Master of Business Administration diploma). Magistrirao je i na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

U 2013. godini odbranio je doktorsku disertaciju na temu: „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – Teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“, na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. U 2001. godini postavljen je za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju Vlade Republike Srbije.

Krajem 2001. godine prelazi u Agenciju za privatizaciju, gde postaje direktor Centra za tendersku privatizaciju. Na toj funkciji ostaje do kraja 2003. godine. Početkom 2004. osnovao je svoju kompaniju, koja se bavi savetovanjem u oblasti kupovine i prodaje preduzeća (mergers & acquisitions), finansijskog restrukturiranja, konsolidacije poslovanja i savetovanja kompanija radi poboljšanja njihovih finansijskih performansi.

Pre preuzimanja položaja pomoćnika ministra za privatizaciju, radio je u Credit Suisse First Boston u Njujorku u Mergers & Acquisitions Group. Pre toga proveo je četiri godine kao rukovodilac u jednoj od četiri najveće konsultantske firme na svetu, Deloitte & Touche, od čega dve godine u Pragu i dve godine u Beogradu, gde je radio na poslovima privatizacije, kupovine i prodaje preduzeća, restrukturiranja i konsolidacije, poslovne analize, itd. Savetnik je prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije za ekonomska pitanja. Do izbora za gradonačelnika obavljao je funkciju predsednika Privremenog organa grada Beograda. Nosilac je zvanja Chartered Financial Analyst (CFA) i član CFA Instituta, Serbian Business Angels Network-a, Fulbright Alumni Association of Serbia i British-Serbian Business Club-a. Takođe, nosilac je licence portfolio menadžera, koju izdaje Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije. Oženjen je i otac troje dece.

loading...