Naslovna » Izlasci » Sport » Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu Divizije II, 9-15. april
Srbija - hokej na ledu
Srbija - hokej na ledu

Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu Divizije II, 9-15. april

U Ledenoj dvorani Pionir, od 9. do 15. aprila biće održano Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu Divizije II, Grupa A.

Pored Srbije, učestvuju i reprezentacije Australije, Izraela, Estonije, Islanda i Belgije.

Turnir se igra po jednokružnom ligaškom sistemu („svako sa svakim“). Najbolje plasirana selekcija na šampionatu obezbediće plasman u viši rang takmičenja (Divizija I, Grupa B), dok se najslabiji tim „seli“ u Grupu B, Divizije II.

Reprezentacija je od osamostaljenja odigrala ukupno 44 takmičarska meča, od toga 35 na svetskim prvenstvima, šest u kvalifikacijama za Olimpijske igre i tri na IIHF, Čelendž kupu u Brašovu (Rumunija, 2010). Ukupno je ostvarila 17 pobeda i pretrpela 27 poraza.

Od 44 odigrana meča samo pet igrala je na svom ledu, na Svetskom prvenstvu Divizije II, Grupa A u Novom Sadu 2009. godine. Najubedljiviju pobedu od 17:0 hokejaši Srbije ostvarili su nad Novim Zelandom 2012. godine na Svetskom prvenstvu Divizije II, Grupa A u Rejkjaviku (Island).

Najbolji rezultat selekcija Srbije zabeležila je 2009. godine na Svetskom prvenstvu Divizije II 2009. u Novom Sadu, kada je osvojila zlatnu medalju i plasirala se prvi put u svojoj istoriji u Diviziju I, drugi najjači rang takmičenja u svetskom reprezentativnom hokeju u tadašnjem formatu takmičenja.

Najbolji plasman Srbija imala je 2010. godine kada je bila zvanično 29. reprezentacija na rang listi Međunarodne hokejaške federacije.

Svetsko prvenstvo je sastavni deo obeležavanja 75. godišnjice prijema Kraljevine Jugoslavije u članstvo Međunarodne hokejaške federacije (IIHF).

Više informacija pronađite OVDE. (danubeogradu.rs)

RASPORED UTAKMICA SRBIJE

Sreda, 9. april (20.30) Srbija – Belgija
Četvrtak, 10. april (20.00) Izrael – Srbija
Subota, 12. april (20.00) Srbija – Estonija
Ponedeljak, 14. april (20.00) Srbija – Island
Utorak, 15. april (20.00) Australija – Srbija