Naslovna » Izlasci » Film » Treća Nedelja finskog filma: Biti svoj (25-29. april)
Na sever
Na sever

Treća Nedelja finskog filma: Biti svoj (25-29. april)

U Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6), od 25. do 29. aprila biće održana treća Nedelja finskog filma pod krilaticom „Biti svoj“. Cena ulaznice je 250 dinara.

Svake druge godine od 2010. održava se Nedelja finskog filma. Tokom 2011. i 2012. u Finskoj je proizvedeno po 29 igranih filmova, a prošle, 2013. godine rekordna 32 igrana filma.

Biće prikazan samo deo te bogate produkcije i, pored dobro znanih Akija Louhimijesa i Mike Kaurismakija, beogradska publika upoznaće i Marit Lali, Sima Halinena, Ulriku Bengts i iskusnu, u svetu ali ne i kod nas poznatu i cenjenu rediteljku Pirjo Honkasalo. Njihovi filmovi osvojili su najveće nacionalne i neke važne međunarodne nagrade, a neki od njih bili su finski kandidati za Oskara i za nagradu Evropske filmske akademije. Ovi filmovi uglavnom nisu bioskopski hitovi ali su dela značajna za finsku kulturnu baštinu.

Selektor Nedelje finskog filma Nebojša Popović kaže:
– Čini se da postajemo tradicija i to je najbolji znak da između finskog filma i beogradske publike postoji jaka veza. Nije to samo zbog braće Kaurismaki, već i zbog snage i lepote filmova koje prave drugi odlični reditelji. Ako uporedimo ostvarenja koja ćemo gledati na ovogodišnjoj Nedelji finskog filma videćemo da sve priče i svi likovi teže da budu svoji, da onakvi kakvi jesu budu prihvaćeni kao ravnopravni članovi zajednice, kao ljudi, kao ličnosti. Takva je i Marit, novonastala žena iz „Otvori mi se“, svi likovi iz filmova Akija Louhimijesa „Vuosari – gola luka“ i „Crna kugla“, trinaestogodišnji Karl koji šegrtuje na svetioniku u filmu Ulrike Bengts „Pomoćnik“ i na poseban način četrnaestogodišnji Simo koji pokušava da otkrije sopstveni identitet u filmu „Betonska noć“, apsolutnom pobedniku na ovogodišnjoj dodeli nacionalnih filmskih nagrada Jusi. S druge strane, za mnoge filmske junake biti svoj znači živeti po svome, nezavisno od drugih, od tradicije, društvenog poretka, predrasuda i očekivanja. Živeti kao čovek. To pokušavaju junaci filmova „Na sever“, „Na pragu zrelosti“, „Iznad tamne vode“ i „Bilo jednom na severu“. Naravno da to nije ni malo lako i sve njihove težnje proizvode snažne drame koje reditelji pretvaraju u različite filmske žanrove.

Manifestaciju Nedelja finskog filma organizuju Kulturni centar Beograda, Finski filmski fond i Ambasada Finske u Beogradu. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Vuosari – Gola luka… Petak, 25. april, 20.00
Na pragu zrelosti… Subota, 26. april, 19.00
Crna kugla… Subota, 26. april, 21.00
Na sever… Nedelja, 27. april, 19.00
Otvori mi se… Nedelja, 27. april, 21.00
Iznad tamne vode… Ponedeljak, 28. april, 19.00
Betonska noć… Ponedeljak, 28. april, 21.00
Pomoćnik… Utorak, 29. april, 19.00
Bilo jednom na severu… Utorak, 29. april, 21.00